Min första triathlon på 25 år!

Den 28 september förra året postade jag inlägget Triathlon = respekt, som hittills visats över 540 gånger på jogg.se (+ ett oräkneligt antal gånger här på modersajten) och därmed är det näst mest lästa inlägget på RunTobyRun. Det började så här:

”Känner några tjejer som i lagom vuxen ålder hängett sig åt triathlon, en av dem genomförde dessutom sin första Ironman kort efter att hon lärt känna sin diabetes, och det är förstås respekt.

Triathlon handlar, precis som alla former av mångkamp, om att vara bra på mycket – eller, i alla fall, ha en hög lägstanivå på de eller de grenar man inte är så bra på och dessutom kunna lägga upp ett träningsprogram där man drar nytta av mångsidigheten utan att en träning går ut över någon annan. Själv är jag en usel simmare och med en så lägsta lägstanivå är det förstås extra tungt att försöka sig på en triathlon. Å andra sidan, om man lyckas, så är det verkligen värt respekt.”

Med ett nostalgiskt minne av min första triathlon, den som vi anmäldes till ”frivilligt” i det militära, mätte jag förra sommaren upp en kvarts Ironman och funderade allvarligt på att köra den som ett träningspass.

Det tog ett år, men nu har jag funderat färdigt och i förmiddags blev den där triathlonen faktiskt av – utan annat krav på mig själv än att ta mig runt. För jag är fortfarande en halvusel långsam simmare och det är inte många gånger på ett år som jag sätter mig på cykeln, vilket gjorde det snudd på omöjligt att uppskatta hur mycket tid och ork den delen av äventyret skulle ta och hur mycket kraft det skulle finnas kvar i benen till löpningen.

Jag fastnade till slut för den olympiska distansen (1500 meter simning, 40 km cykel och 10 km löpning) eftersom den kändes som en värdig utmaning och dessutom kan ses som en liten hyllning till vår fantastiska Lisa Nordén, som vann silver i OS i London 2012 och bara var typ en centimeter från att vinna guld. Det är mitt särklass bästa minne från den olympiaden!

Av praktiska skäl gjorde jag följande ”regeländringar”:

 • Simningen genomfördes i 25-metersbassäng, inte i öppet vatten
 • Cykelmomentet delades upp i två, det vill säga att jag inledde dagen med att cykla drygt 8 km till Oxievångsbadet. Efter simningen hoppade jag på cykeln igen för resterande 32 km. Nedan redovisas cyklingen som ett moment.
 • Klockan stannades när jag kom till Oxievångsbadet och när jag klev upp ur bassängen eftersom passeringen genom entré och omklädningsrum var ett moment jag själv inte kunde styra över. Jag ansträngde mig dock för att hålla spilltiden så kort som möjligt, exempelvis duschade jag inte efter simningen utan torkade bara av mig snabbt innan jag rusade vidare.
 • Klockan stannades även efter 6.7 km löpning, när jag i ett akut kissnödigt tillstånd sprang på toa och av gammal vana stängde av klockan vid ytterdörren.
 • Utifrån mina förutsättningar gissade jag att passet borde gå att genomföra på omkring fyra timmar (60 minuter simning, 2 timmar cykel, 1 timme löpning). Men som sagt: målet var att komma runt utan tidspress – den kan jag spara tills jag eventuellt gör om äventyret och kan satsa på att plocka tid på vart och ett av momenten.

Så var det dags – och det blev faktiskt som jag hade tänkt mig: simningen var tråkigast, cyklingen jobbigast och sista biten av löpningen gick på ren vilja:

SIMNINGEN: Jag har alltid varit dålig på att simma och hade vid 20 års ålder knappt tagit simborgarmärket. Inför dagens triathlon hade jag aldrig simmat längre än 1100 meter, så momentet innebar dubbla utmaningar. Att ligga och plaska 60 längder i en 25-metersbassäng är ingen hit, dessutom innebar det att jag till tonerna av Dansbandskanalen fick kryssa fram mellan tre äldre herrar, varav en hade en lustig variant av ryggsim och de andra simmade lugnt med något rofyllt meditativt i blicken.
Någon gång efter 750 började det bli lite jobbigt, men jag varierade bröstsimmet med lite crawl och sista 200 gick riktigt bra. Tid: 56.40 = absolut inget att skryta över…

triathlon2

CYKLINGEN: Turen gick först tur och retur Oxievång, därefter runt byarna norr om Vellinge: Arrie, Hököpinge kyrkby, Mellangrevie, Östra Grevie. Har inte cyklat fyra mil i sträck på typ 25 år och halvvägs började det ömma i rumpan (hur känns det inte då efter 30 mil Vättern runt…?).

Problemet var att min cykel är obetydligt bättre än en gammal militärcykel, det vill säga att den har två fungerande växlar istället för en och det som framförallt saknas är en tung växel där man kommer långt på ett enda tramptag. Skulle gissa att jag tog dubbelt så många tramptag som jag borde gjort, men efterhand lärde jag mig att läsa terrängen och utnyttja minsta lilla nerförsbacke för att bara rulla – speciellt när jag närmade mig växlingen till löpningen och jag insåg att det var bra att försöka spara benen. Tid: 1.51.51 – vilket innebar 21,46 km/h och lite snabbare än målet på 20 km/h.

triathlon3

LÖPNINGEN: Det är en märklig känsla, när man kliver av cykeln och benen fortsätter att ”gå runt” och famlar efter tramporna… Man rör sig framåt, men det är omöjligt att känna om det går snabbt eller långsamt. Vid första vändningen (3.35 km) insåg jag att det här går ju riktigt bra och jag kämpade mig sedan i mål på 52:04 – en tid jag är riktigt nöjd med efter förutsättningarna.

Det tog inte 4 timmar utan drygt 3:40 (Lisa Nordén gjorde samma sträcka på 1.59.48) och jag klarade mig utan punkteringar, kallsupar eller andra oförutsedda händelser än det lilla toastoppet. Så jag är nöjd!

Medan kroppen nu återhämtar sig måste jag bara få säga det igen: triathlon = respekt. Så till Annika, Lotta, Josefin och alla andra som håller på med detta: sträck på er, ni är grymt bra!

RunTobyRun!

6 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Lotta12 juli, 2015 kl. 13:56
  • Svara

  Kul läsning. Bra jobbat! Kram!

  • Christina Sedwall12 juli, 2015 kl. 15:12
  • Svara

  Respekt var ordet! Vilken mamma som helst skulle vara stolt över detta. Tänk så mycket man kan göra på mer eller mindre ren vilja! Att du kan springa vet jag redan och cykla borde gå på gamla meriter men att simma 1 500 m i kortbanebassäng är imponerande.
  Tycker mamma

 1. Bra jobbat! Gjorde du din triathlon helt på egen hand? Det har jag också gjort någon enstaka gång, fast det har varit kortare distanser kring och i Gyllebosjön. Har funderat på att göra en lite längre, i stil med dina distanser, någon gång när jag har gott om tid och inget bättre för mig. Får se om det nånsin händer 😉

  1. Ja, jag gjorde det solo. Sov dåligt för det var kvavt och var beredd på att jag kanske bara skulle orka simningen plus cykel tur o retur badet (16.3 km) men det gick över förväntan. Känns ok i kroppen, inget ont i ryggen alls.

  2. Ps. Om vädret är ok den 29:e är det inte otroligt att jag åker åt ditt håll (St Olof) och spontananmäler mig till 9,2 kmloppet. Är inte säkert jag har tid och anmäler jag mig innan blir jag väl bara sjuk – så jag följer ditt råd (i så fall) och anmäler mig på plats

   1. Ja att föranmäla sig är verkligen ett stensäkert sätt att garantera att man blir sjuk just det aktuella datumet :-S

    Jag funderar också på S:t Olofsloppet, men jag tar den korta distansen. Om vi åker dit ska dottern få springa barnloppet. Sen får familjen vänta på mig medan jag springer mitt lopp, så då håller jag mig till den korta så att de inte ska hinna bli uttråkade och köra hem…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

18 + 1 =