Lätt på foten

Den Långa Vägen Tillbaka – del 7: det blåste som sjutton i lördags när jag gav mig ut på min första riktiga löprunda efter operationen. Och det gick över förväntan – betade av 6 kilometer i ett tempo som jag i den hårda vinden skulle ha varit nöjd med även i o-opererat skick!

I dag tog jag det något lugnare, njöt av solen och passade också på att stanna två gånger för att hämta andan innan jag spurtade hemåt efter totalt 7.6 km. Det var en jätteskön känsla, det kändes verkligen som att jag är på väg tillbaka – och dessutom allt lättare på foten. Eller på fötterna, kanske man får säga…

Förra hösten sedan skrev jag ett inlägg om det här med att titta på vågen, kallat Självplågarvecka, där det stora självplågeriet inte var mitt eget utan att se min chef genomlida ännu en lunch bestående av två finncrisp och en bytta kvarg.

Från att ha tittat på vågen en gång om året – och då suckat över att jag närmade mig tresiffrigt – har jag blivit en allt flitigare vågtittare. Kanske för att det hösten 2012 började bli allt roligare, för i takt med att jag började komma upp i träningsrundor om 8 kilometer i snitt så började också kilona att rasa. På sju månader försvann 16 kilo med en lägsta notering på 85,4 kilo, ett par veckor efter Copenhagen Marathon, min lägsta matchvikt sedan slutet av 1900-talet.

VIKTIG KURVA
Oktober 2012-December 2015

Men sedan började det klättra uppåt igen, sakta men säkert, och i augusti visade vågen stadigt runt 92 kilo för att i dag, efter löprundan, stanna på 84,2 och där får den gärna stanna, jag har ingen ambition att försöka komma ner på 80 kilo.

Hur blev det då så här och så snabbt? Samtidigt som jag tappat omkring 11 veckors träning? Ja, givetvis måste min numera bortopererade gallblåsa haft ett finger med i spelet och påverkat ämnesomsättningen. Men det kan också bero på att jag ”tack vare” problemen med gallan tänkt till lite mer över fenomenet mat och framför allt undvikit att äta mycket av fet mat, vilket också bidragit till att gå ner i vikt.

Ska bli spännande att se vad vågen stannar på om ett halvår, när jag förhoppningsvis kunnat träna ordentligt och även kunnat genomföra några planerade långlopp.

RunTobyRun!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

sjutton − 9 =