Har du skaffat skoter än??

En gång i tiden hade jag en kursare, som fick jobb i Östersund och skaffade sig en stuga en bit utanför stan. Knappt hade han burit in kaffebryggaren förrän en granne frågade: Men har du skaffat skoter än?

Och så fortsatte det. Alla frågade honom om snöskoter och till slut fick det väl bli en. På samma sätt kände jag 2012, när jag återuppstod som löpare. För bland alla uppmuntrande tillrop från vänner och kollegor dök det hela tiden upp två återkommande frågor: vad jag hade för skor och vad jag hade för pulsklocka.

– Har du inte skaffat Garmin än, konstaterade en långlöpande kollega när jag nätt och jämnt klarat min första mil.

Uppenbarligen började jag närma mig den ålder (45) då snubbar, som skaffar sig en ny hobby går ”all in”. Det ska vara vätskebälten och pulsklocka och tajt löparryggsäck och så förstås lite olika dojjor, beroende på distans och underlag eller rent av ett par enbart för tävlingsbruk.

Det blev ingen Garmin – då – för jag tyckte det räckte utmärkt med digital tidtagning på armen, förvisso gick det att koppla in ett pulsbälte också men det var ju bara obekvämt så det har jag aldrig använt.

Jag har haft en billig runkeeper i mobilen, som jag använt av och till och den har kanske inte varit exakt men ändå okej. Och jag har kunnat köra Spotify…

Men nu, efter fyra år, har jag blivit med en riktig klocka. Med GPS. Och som talar om för mig,inte bara tid och tempo, elevation, steglängd och hjärtpuls utan även temperatur och luftfuktighet (torsdagens premiär visade 17.8 grader och 83 procents luftfuktighet). Tänk, vilka nya statiska möjligheter som öppnar sig!

Framtiden får också visa om jag valde rätt – dessa klockor kan ju kosta både två och fem och sju tusen, jag tog en någorlunda billig och dessutom var det sommarrea. Men datorsynkningen i all ära, jag kommer ändå inte att överge mina gamla invanda träningsdagböcker.

För vad ska jag annars göra med de första fyra årens statistik?

RunTobyRun!
Nu även på Facebook: www.facebook.com/runtobyrun

jogg.se

PS. Statistik är fantastiskt. Noterade i veckan en härlig boost i visningsstatistiken i löpforumet på Jogg.se, där jag parallellpublicerar alla inlägg. Efter en trög start med ett 50-tal visningar på tre dagar tog plötsligt inlägget om Blentarpsmilen ett jätteskutt med 500 visningar på två dagar – och klättrade därmed upp till andra plats över de mest lästa inläggen på sajten just nu. Det är dessutom mitt tredje bäst lästa i år efter ”Varför springa lopp?” (761) och ”Träna på att vila” (612). Det är dock en bit kvar till min rekordnotering på Jogg som är 1912 visningar. Tack alla ni som läser mina rapporter och funderingar! DS.

2 kommentarer

  • Christina Sedwall4 juli, 2016 kl. 19:40
  • Svara

  Till er som följer den här bloggen: Som mamma till Thobias har jag fått läsa statistik om det mesta från busstrafik till igelkottar och löprundor. Han började tidigt. Så mycket siffror, diagram och tabeller har det blivit (och jag klagar inte, jag tycker det är kul). Och som det inte vore nog har jag sedan många år tillbaka en särbo som är lika förtjust i statistik som Thobias (han kan t ex på öret säga vad hans cykel har kostat per mil och år sedan han köpte den). Han tävlar i orientering. Och har GPS.klocka…
  Hälsar
  Christina
  som bor i Uppsala och därför inte kan komma och heja särskilt ofta

  1. Skulle kunna vara en ”guy thing” men det verkar även finnas gott om löpartjejer som gillar statistik…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

2 × tre =