När tempot blir en samvetsfråga

4:54 per kilometer eller 5:08? Ja, hur snabbt sprang jag egentligen Kullaloppet i fredags?

För några veckor sedan skaffade jag mig en pulsklocka av känt märke och med den på armen har jag nu betat mig igenom ett antal träningspass och tre terränglopp och det känns som att den anger ett tempo som matchar mitt upplevda tempo.

Dock: klockan tyckte att Gylleboloppets 8 km i själva verket var 8.3, att Sankt Olofs 9.2 km var knappt 9.1 och att Kullaloppets 11 km i själva verket bara var 10.5 – vilket ju gör viss skillnad om man ska räkna ut snitthastigheten, där klockans 5:08/km låter som ett rimligare tempo än att jag skulle betat av Sträntemöllabackarna på 4:54/km.

”Problemet” är att många mindre lopp på landet inte är officiellt kontrollmätta, så att ett 11 kilometerslopp är 10.9 eller 11.1 får man nog räkna med – men 500 meters skillnad låter i mesta laget. Fast å andra sidan, vad är det som säger att min GPS inte fick spunk i backarna eller tappade kontakten med satelliten för en stund? Kan ju vara ett måndagsexemplar även om jag tycker den visar rätt när jag springer på hemmaplan.

IMG_2972

Vi får väl se vad klockan säger om två veckor på Veberöds halvmara, som har status som DM och veteran-DM på distansen och som garanterat stämmer på metern när – konstigt vore det väl annars med en tävlingsledare som jobbar som officiell banmätare åt friidrottsförbundet.

Så vad skriver jag då in i träningsdagboken? Ja, mäter klockan en längre distans än loppets officiella så tar jag förstås med den – inte för att längre sträcka ger ett bättre tempo per kilometer (det är inget jag bryr mig om) utan för att jag vill veta hur långt jag springer på en månad eller ett år och vill att den statistiken ska vara så exakt som möjligt. Men om det gynnar mig att skriva in 8.3 istället för 8.0 i Gyllebo så måste jag ju också, i ärlighetens namn, korrigera även åt andra hållet. Som i Rörum.

Kollade vad några andra löpare hade angett i sina träningsdagböcker på Jogg och eftersom flera skrivit in runt 10.5 km så utgår jag från att min klocka nog hade rätt i alla fall. Men som sagt: vi får se i Veberöd om den har lika bra koll som Per Månsson & c:o. I så fall är den bra!

RunTobyRun!

PS. Skrev en liten praktisk guide till de lopp jag sprungit sedan 2012 och hur jag uppfattat exempelvis information på hemsidor, kvalitet på arrangemangen och upplevelsen av själva banan. Se toppmenyn under ”Loppen” eller klicka HÄR. DS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

sexton − 12 =