Samarbeta med skojare – nej tack!

Efter två års löpbloggande har jag nu blivit erbjuden mitt första ”samarbetsavtal” med ett företag som jag inte känner till och vars produkter jag inte heller känner till. Deras deal går ut på att jag gör reklam och länkar till företaget och sedan får 15 % av den summa mina läsare handlar för av de två produkterna i fråga och det är ju lysande, känner att första miljonen bara mullrar in på banken nästan utan att jag behöver göra ett dugg!

Skämt åsido – för det är just vad jag anser att det här erbjudandet var och därför orkar jag inte bry mig om att svara. Men vem vet, nästa gång kanske det dimper ner något seriösare förslag som gör exempelvis en drömlöp- eller vandringsresa möjlig och då lovar jag att vara snabb upp ur startblocken.

Jag hade möjligen blivit mer intresserad om de hade inlett mejlet med ett personligt tilltal till (typ ”hej Toby” eller ”hej Thobias”) så jag förstått att de verkligen är nyfikna just på mig och inte bara skickar ut något abstrakt skräp som hade kunnat hamna i vilken brevlåda som helst.

Tro nu inte att det här härliga erbjudandet var unikt… Jag har förstått av diskussionsforumet på Better Bloggers att det är många skojare ute och fiskar efter samarbeten och säkert får någon godtrogen bloggare att nappa, annars skulle det väl inte vara lönt att fortsätta försöka. Det är självfallet inget fel med sponsring och samarbeten om villkoren är de rätta men det måste framgå tydligt för läsaren att inläggen är sponsrade och av vem. Därför skrev jag i våras under Better bloggers etiska upprop #jagsmygerinte. Läs mer om detta i mitt inlägg från den 19 april i år!

RunTobyRun!

JagSmygerInteBadge

5 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Christina Sedwall3 oktober, 2016 kl. 12:29
  • Svara

  Klok löpande bloggare dissar okänt, opersonligt, oklokt företag. Bra!!
  Christina

 1. Helt klart värt att vänta på ett seriösare erbjudande. Vem vet, det kanske kommer en vacker dag, även om bloggen är förhållandevis liten och drar ojämnt med trafik (100-2500 läsare per inlägg, varav huvuddelen via parallellpubliceringen på Jogg.se).

  Ett samarbetsavtal kan ju innebära alla möjliga lösningar, både ekonomiska och i form av supply som träningskläder och skor, men det senare är säkert mer intressant för mer modeinriktade bloggar. Själv har jag nog aldrig kommenterat vilka märken jag tränar i eller vilka grejor jag tycker om och ser ingen anledning att börja göra det heller, speciellt inte om det finns ett samband med att bloggen plötsligt blivit sponsrad. Det är en fråga om integritet – ett ord som alla seriösa samarbeten respekterar.

  Så ifall någon undrar: sedan 2012 har jag kutat i egenköpta skor från Adidas och Asics och egenköpta kläder från Adidas, Craft, Nike och Stadium/SOC. Därtill har jag några funktionströjor av blandade fabrikat (exempelvis Asics, New Balance och Nike) som jag fått i samband med anmälan till olika lopp. Med andra ord, en rätt brokig garderob…

 2. Man märker rätt snabbt om företagen som erbjuder samarbete överhuvudtaget har läst ens blogg eller om de bara riktar sig till alla möjliga. Jag har inte fått många erbjudanden, men ett par stycken som faktiskt har varit relevanta och ett par som däremot inte alls passar in på min blogg. I de senare fallen gissar jag att företagen bara skickar ut till alla möjliga bloggar som de kan hitta, utan att reflektera över bloggens inriktning, och utan minsta tanke på om deras produkt skulle kunna tilltala bloggens läsekrets.

  1. Fast om vi får hemulskt bra betalt kanske vi kan bortse från om deras produkt passar våra läsare… Inte vårt problem 😉

   1. Haha ja skulle ett sådant bra erbjudande komma får man kanske omvärdera det då 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

17 + sjutton =