Varva ner. Ladda om. Bygga upp.

Träningshalvåret (19/6-18/12) tar slut i morgon och det blir ett nytt rekord – men det viktigaste är inte vad det står för totalsumma i träningsdagboken utan det faktum att jag kunnat träna som planerat utan att bli störd av skador eller sjukdomar.

Så var det ju förra hösten, då jag bara lyckades få ihop 410 km under samma period som jag i år noterade mer än det dubbla – 841 km – eller drygt halvvägs från Smygehuk till Treriksröset. Fågelvägen, visserligen, men ändå.

Efter fyra rätt tuffa träningsmånader har det varit skönt att få ”landa” och ta det lite easy. Kortare sträckor, lugnare tempo och knappt någon titt på klockan utan jag har låtit kroppen bestämma tempo efter dagsformen.

Jag har också njutit av att ”bara” springa – inte ut och springa för att träna inför något och det har varit en ovan känsla. I år har det ju blivit hela 14 lopp, vilket inneburit att jag hela tiden fokuserat på något två, tre eller fyra veckor fram i tiden. Men den här månaden har jag kunnat springa helt utan stress och ge kroppen gott om tid för att återhämta sig efter maran i Grekland (13 november) och sedan sakta men säkert börja bygga upp formen igen inför nästa planerade utmaning, som inte är förrän den 12 mars. Och det är väl egentligen så det ska vara så här års – att man utnyttjar den bistra årstiden till att varva ner, ladda om och bygga upp.

RunTobyRun!

Fotnot: (ägnad framför allt nytillkomna läsare…) Det udda datumet 19/6 beror på att det var den dagen (2012) som jag återuppstod som löpare. Erkänner att det hade varit lite enklare att vänta med att föra träningsdagbok till halvårsskiftet den 1/7 men nu blev det som det blev och därför börjar en ny träningsmånad på måndag den 19/12…

2 kommentarer

  1. Den där tiden efter ett lopp tycker jag är den absolut bästa. Visst är det bra att ha ett mål att träna inför, man brukar givetvis mer allvar då, men den där mysträningen man kan köra i lugn och ro efter att loppet är sprunget, utan att jaga kilometrar eller tider, den är så himla härlig!

    1. Dessutom: så här års är det inte alltid vädret lämpar sig för en långrunda…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

två × 3 =