Krutgubbar och krutgummor

x Bcn mål

Läser på nätet om krutgubbar och krutgummor som svarat för fantastiska löparbedrifter trots att de uppnått pensionsåldern med råge. Kanske finns hopp om livet ändå, trots att jag fyller 50 nästa gång…

En av dessa krutgubbar är Björn Suneson, som fyllt 68 och som under 2016 lyckats med bedriften att springa över 1 000 mil, däribland en ”coast to coast” i USA. Själv sneglar han lite avundsjukt på ett inofficiellt årsrekord från mitten av 1980-talet då ultrapionjären Bertil Järlåker lyckades springa hela 1 457 mil vilket är helt sjukt mycket (ganska exakt tio gånger längre än jag kommer att mäkta med i år och då är jag ändå jättenöjd med min insats…).

89-årige Knut Ångström var äldst i årets Stockholm Marathon, som han klarade på 6 timmar och 13 minuter – vilket egentligen är strax över den officiella maxtiden men so what? Snubben tog sig i mål och är snart 90 år. Respekt! I våras satte dessutom Ångström ett världsrekord när han med tiden 2.36 blev den snabbaste 88-åringen någonsin på 21.1 km (se PS om ARRS nedan).

89 år är som sagt respekt men när det gäller ålder har Knut ändå en bra bit kvar till världens äldsta marathonlöpare, som lär ha varit brittiske Fauja Singh och som gjorde sin sista mara vid 101 års ålder. Han började springa sent i livet och gjorde vid 92 års ålder en mara i Toronto på 5 timmar och 40 minuter. Singh lever fortfarande och är i dag 105 år gammal.

Äldsta kvinnan som sprungit en Marathon lär ha varit 92-åriga Harriette Thompson som 2015 fullföljde San Diego Marathon på 7 timmar och 24 minuter och det får mig att börja fundera på hur rörlig jag kommer att vara vid 92 års ålder. OM jag överhuvudtaget blir 92… I så fall kommer mitt fokus knappast att handla om 42 km utan betydligt kortare sträckor – typ ner till affären och tillbaka. Och vem vet, kanske går det att toppa förra veckans rekord?

RunTobyRun!

PS. För den som gillar siffror är ARRS (Association of Road Racing Staticians) en guldgruva. Här kan man exempelvis kolla världsbästalistor i olika ålderkategorier eller läsa sig till vilken 88-åring som noterat den snabbaste tiden någonsin på en viss sträcka. Där kan man bland annat se att ovan nämnde Knut Ångström är den snabbaste 88-åringen någonsin på såväl milen som 21.1 km.

Legenden Kjell-Erik Ståhl har noterats för den snabbaste maran någonsin av en 49-åring medan en annan legend, Evy Palm, har världsrekordet på 10 km för 48-åringar samt på halvmarathon för 44-, 46- och 48-åringar. Bibbi Lind, slutligen, är snabbaste 69-åring på 21.1 km och snabbaste 69- och 70-åring på en full Marathon.

Enligt samma statistik fanns det också en tjej i USA, Jennifer Amyx, som 1976 – vid sex års ålder – gjorde 4 timmar blankt på en mara i Pennsylvania. En tid som många marathonlöpare bara drömmer om att kunna slå. Finns en film om henne på Youtube när hon är ute och springer med sin pappa och sin bror. DS.

PS2. Apropå statistik… Det finns en handfull svenskar som sprungit mer än 500 marathonlopp och rekordet är snart uppe i 900. Men det är ingenting mot 60-årige tyske läkaren Christian Hottas, som den 4 december påstås ha sprungit sitt 2500:e lopp på Hannover Marathon. De senaste 500 har tagit tre år att genomföra så om det stämmer är det ju en grym prestation. DS2.

1 kommentar

  1. 1457! Det är helt sjukt. Jag som tycker att mina 100 mil är kämpiga att få ihop …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

två × 5 =