Milens magi

Mer fokus på snabbhet än uthållighet – ja så ser träningsplanen ut i år och första delmålet är att återigen gå under 50 minuter på milen. Det var ju ett tag sen sist…

Mitt gamla jag – det vill säga när jag var ung, smal och snabb, låg stadigt under 40 minuter på milen och satte ett snyggt personligt med tiden 36:10. Men det var då det..

Förra året gjorde jag inget ordentligt försök att springa fort och noterade således inte någon snabbare tid än 50:19, vilket är ganska exakt tre minuter sämre än jag presterat som bäst sedan jag tog upp löpningen igen sommaren 2012.

Vad är det då som är tjusningen med att springa just 10 kilometer? Ja, för det första är det ju en väldigt jämn och tilltalande siffra och utskrivet i siffror får den ett närmast magiskt skimmer: 10 000 meter (även om 25 varv på bana kanske inte känns så magiskt utan snarare långtråkigt…).

Milen är också en lagom lång sträcka för att få en bra värdemätare på dagsform, fart och ork, speciellt om man varit sjuk eller av annan anledning legat nere med träningen eftersom den kräver både kondition och löphuvud. Samtidigt är milen ett mål som de flesta löpare har en realistisk chans att klara av – till skillnad mot exempelvis en marathon. Och jämfört med att tokrusa 1 000 meter känns det rätt behagligt att springa en mil – trots att sträckan är exakt tio gånger längre.

cropped-14-SKANÖR3.jpg
#384 på Skanörsmilen 2014 (47:34)

När det gäller tidsmål är det förstås upp till var och en vad man hoppas kunna prestera och i mitt fall är det ju egentligen rätt oväsenligt om jag kutar på 49, 50 eller 51 minuter. men att titta på klockan har ju sin tjusning ibland. Det är ju ett väldigt lätt sätt att stämma av våra mål och i år har jag som sagt bestämt mig för att det ska gå lite fortare än i fjol. Lyckas jag med det är jag nöjd – men det är förstås en större boost att kuta på 49:59 än 50:18.

Här är några mil-stolpar sedan jag nollställde mina gamla PB 2012:

 • Första milen: 54:52 (22 september 2012)
 • Första noteringen under 50 minuter: 48:36 (20 mars 2013)
 • Personbästa: 47:18 (9 maj 2013)
 • Bästa milen på tävling: 47:27 (Trelleborg, 31 augusti 2013)
 • Har efter Trelleborg gjort under 50 minuter på ytterligare sju lopp, varav det senaste var Malmö halvmarathon (4 oktober 2014)
 • Senaste noteringen under 50 minuter: 49:15 (7 augusti 2015)
 • Fjolårets bästa tid: 50:19 (Veberödsrundan 20 augusti 2016)
 • Årets första träningsmil: 53:50 (14 januari 2017)

RunTobyRun!

5 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Roger Lindroos16 januari, 2017 kl. 16:59
  • Svara

  Hej Thobias! Kul att läsa någon som ligger runt ikring de tider jag själv gör. Är ju lite yngre, men har däremot inte löparbakgrund. Började kuta 2013. Det är ju såklart roligt att göra framsteg, så vill gärna komma under 47 min i år. Det skulle bli en förbättring på typ 1:30. Mitt delmål för målet är att kunna få ihop 3 pass i veckan (flerbarnsförälder) och att slippa vara skadad (knäbekymmer). Jaja.. kanske inte så intressant för andra, men var i a f trevligt att läsa din bloggpost.

  1. Hej Roger och kul att du hittat bloggen, hoppas du får glädje eller nytta av min ”resa” så ses vi runt 47 🙂

   Lycka till!

   1. Ps. se t ex ”eländet som gjorde mig starkare” apropå skador och att komma tillbaka! Ds

    • Roger Lindroos16 januari, 2017 kl. 18:38
    • Svara

    Ska rapportera om sub 47 skulle hända

    1. Håller tummarna, lovar att göra detsamma (fast om jag får välja mellan PB på milen och att springa hel och frisk hela året så väljer jag det senare. Kolla även inlägget ”vad jag lärde mig av 2016”, hoppas det kan inspirera!)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

tretton − 11 =