Guy thing

Idrottshistorien är full av klassiska kamper mellan legendariska rivaler. Som Björn Borg mot John McEnroe. Sebastian Coe mot Steve Owett. Thomas Wassberg mot finske jätten Juha Mieto. Eller Ayrton Senna mot Alain Prost. Själv såg jag länge fram mot min dagliga, prestigefyllda uppgörelse med Pekka.

Det var en gång för länge sen, närmare bestämt i början av 1990-talet när jag bodde i en av Uppsalas södra stadsdelar och varje morgon tog bussen ner mot jobbet i stan: samma tid, samma linje, samma hållplats.

Efterhand kunde jag vägen till busshållplatsen utan och innan och hade nog kunnat gå den med förbundna ögon: ut genom dörren, över gården, genom ett litet skogsparti och sedan ut på en annan gata, över ett litet krön, nerför en lätt backe till stora vägen och så 90 grader vänster mot hållplatsen. En lagom morgonpromenad på drygt 500 meter, visar det sig nu när jag mäter upp sträckan i kartverktyget.

Det skulle kunna varit en scen ur filmen ”Truman Show”, för varje morgon hände exakt samma sak:

Efter dungen med träd dök det alltid upp en man med sammanbitet ansikte från en av gårdarna på höger sida. Han tittade på mig och fäste sedan blicken mot det lilla backkrönet och så var racet igång. Om jag ökade på stegen höjde han också tempot, om han lade på en rem gjorde jag detsamma för att vi skulle komma ner till 90-gradersböjen sida vid sida, redo för spurt…

Två män, sida vid sida på varsin trottoar, som kämpar för att inte komma sist till busshållplatsen. Klart att det är en korkad ”guy thing”, men för mig blev den outtalade tävlingen en extra morot för att komma upp ur sängen och komma iväg i tid; ve och fasa om jag skulle missa bussen och det dagliga racet mot min sammanbitne vän.

Jag vet inte vem han var, vad han jobbade med eller var han kom från, men jag gissade på något av Jugoslavierna eller Finland. Funderade några dagar på saken och  ”bestämde” mig sen för att han var finne och hette Pekka och med uppgraderingen till finnkamp gick det ännu mer prestige i loppen.

Jag tror inte att vi någonsin sa hej till varandra, men så här i efterhand ångrar jag förstås att jag inte tog mod till mig och skakade hand. Bra jobbat, Pekka! Tar dig i morgon också!

RunTobyRun!

Fotnot:
* Björn Borg och John McEnroe möttes sammanlagt 14 gånger och vann sju matcher var. I grand slam (US Open och Wimbledon) blev det dock 3-1 I McEnroes favör. Amerikanen vann också de tre sista matcherna giganterna emellan.
*
Thomas Wassberg besegrade Juha Mieto med en hundradels sekund på 15 km skidor i Lake Placid-OS 1980 och föreslog efteråt att de skulle dela på guldet – och på medaljerna – eftersom han ansåg att segermarginalen varit för liten för att vara mätbar.
* Britterna Sebastian Coe och Steve Owett dominerade friidrottens medeldistanser I början av 1980-talet och slog bland annat varandras världsrekord på 1500 meter tre gånger under en 9-dagarsperiod I augusti 1981.
* Formel 1-världsmästarna Ayrton Senna och Alain Prost hade många heta uppgörelser både på och av banan – även när de båda körde för samma stall (McLaren). Två år i rad körde de varandra av banan i första kurvan på Suzuka i Japan – vilket avgjorde mästerskapen och innebar att Prost blev världsmästare 1989 och Senna 1990. (har du inte sett dokumentären ”Senna”? Gör det!)

3 kommentarer

  • Christina Sedwall5 februari, 2017 kl. 15:13
  • Svara

  Det här att inte hälsa fast man stöter på varandra gång på gång är nog också en ”guy thing”. Nog skulle två ”girls” åtminstone ha kostat på varandra ett leende? Jag skulle till och med ha tilltalat Yksi och Kaksi (se tidigare blogginlägg).
  Christina

  1. Rent generellt tror jag att stadsbor är sämre på att ta det där första steget. Här ute på landet hälsar jag alltid när jag möter andra löpare, fotgängare eller cyklister och alla hälsar tillbaka. Springer jag däremot inne i Malmö är det sällan eller aldrig någon som säger hej.

   Hade bestämt mig för att fråga Kaksi hur det är med hans kompis (Yksi) men jag såg inte till någon av ”gubbarna” varken nu i lördags eller förra helgen. Däremot satt det ett annat gäng snubbar på caféet och fikade och tippade fotboll…

 1. Haha kan riktigt se det framför mig, hur ni snabbar på mer och mer och inte vill ge vika 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

sjutton − 11 =