When in Europe, don’t miss Skurup

Ska man vara ärlig så är det ganska lätt att missa Skurup – speciellt om man kör i hög fart längs E65:an och det är lite dimmigt över kullarna. Men i likhet med alla kommuner har den sina smultronställen och ett av dessa är Svaneholms slott.

Skurups lysande slogan, som tyvärr inte används i några officiellare sammanhang, lär ha myntats av en elev på Skurups folkhögskola, där jag själv pluggade journalistik för 20 år sedan. Jag hann också jobba ett tag på Ystads Allehandas lokalredaktion och hann då åka kors och tvärs i kommunen på jakt efter ”scoop” (nåja) och flera gånger hamnade jag på Svaneholms slott, bland annat för att träffa Robert Wells inför hans första besök i slottsparken med turnén Rhapsody in Rock.

Jag har dock aldrig sprungit ute vid Svaneholm – förrän nu, när jag körde till Skurup, inspirerad av Oskar Jensen och Philip Persson. I somras sjösatte killarna sin ambitiösa satsning att inventera och utse Sveriges bästa motionsspår och de kom fram till att Jaktstigen runt Svaneholm platsar på topp 100-listan, närmare bestämt plats 94.

Den välskötta stigen är i princip platt, handikappanpassad och går i en 2.5-kilometersslinga runt sjön. Där såg jag inte bara svanar och allehanda andra fåglar utan fick också ett oväntat möte med en iller (!) som tittade nyfiket på mig innan den illrade iväg, bara en meter från mina fötter. Jag har sprungit på många djur under mina rundor – som rådjur, fasander, snokar, kaniner – men detta var första gången jag fick säga hej till en iller. Skoj!

Förutom Jaktstigen prövade jag också den långa ”röda stigen”, som enligt skyltarna ska vara 4.2 kilometer. I mitt fall blev den lite längre eftersom jag missade var jag skulle svänga – saknades uppenbarligen en skylt in på den lilla stigen bland snåren så jag fortsatte rakt ut över en åker tills jag kom till ett stort hus med skälliga hundar och insåg då att jag nog sprungit för långt. Den röda stigen gör en loop upp i skogen och innebär både ”trail”, backar och lite klafs innan den så småningom ansluter till Jaktstigen.

Hursomhelst, härligt med en natur som inbjuder till att ta det lugnt, ha tid att säga hej till en iller och springa lite fel utan att det går ut över något tidsmål eller annat stressmoment.

Så här års var det lite grått i skogen men jag kan tänka mig att om en månad eller så, när bokskogen slagit ut, så är det superfint på de båda slingorna. Då kommer jag gärna tillbaka!


Svaneholms slott. Här bodde bland annat Rutger Macklean,
mannen bakom ”enskiftet”, den kanske största reformen
någonsin för svenska jordbrukare – i alla fall tills Sverige gick
med i EU. Läs mer om Macklean på wikipedia.


Löparkompis


Utmaning på långa rundan


Jaktstigen är handikappanpassad

RunTobyRun!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

sjutton + åtta =