Dejlig tur på Köpenhamns löpfestival

Torsdagens skyfall är redan ett minne blott – veckans andra danska löptur bjöd på desto bättre väder och hygge med gratis öl efter faellesträningen.

Danskarna är ett löpande folk och sedan ett år eller två arrangerar Köpenhamn en speciall löpfestival – CphRunFest – som under tre veckor erbjuder lopp och träningspass som antingen är rabatterade eller gratis.

Startskottet gick i torsdags i samband med BMW Havnelöb – där jag trots skyfallet noterade årsbästa på 5 km – och i dag var det dags för Danmarks största ”faellesträning”. Arrangemanget lockade någonstans mellan 300 och 400 löpare i alla åldrar och alla former som slöt upp vid Mikkeller Running Clubs stamhak, puben Warpigs i det gamla slakteriområdet, som blivit hippt och coolt och kort och gott kallas Köttbyn.

Idén till Mikkeller Running Club föddes för tre år sedan, när åtta snubbar gav sig ut på en milrunda och sedan belönade sig själva med varsin öl. I dag har klubben ett hundratal ”chapters” runt om i världen, varav den i Köpenhamn är en av de mest livfulla med flera olika löpgrupper varje vecka. Den första lördagen i varje månad är det speciellt – som i dag – då är det extra många grupper igång. Alltid gratis och alltid gratis öl efteråt. Eller som en av arrangörerna konstaterade: vi kombinerar det bästa av två världar, löpning och öl.

Löpklubbens snabba utveckling påminner till viss del om bryggeriet Mikkeller, som på elva år gått från hobbyprojekt till produktion i större skala och lär visst vara rankat världens tredje bästa bryggeri och det är ju inte så illa…


Dags för start

Det gick att välja på sammanlagt sju olika grupper, efter tyckte och smak om tempo och distans. Ola och jag valde en runda på 8-10 kilometer i ett tänkt 5:45-tempo, även några långa stopp vid rödljus och för fotografering innebar att tempot sänktes.

Rundan visade sig vara 8.8 km och tog oss och typ 80 andra löpare ut från Köttbyn, via Sönder Boulevard upp förbi Carlsbergs gamla bryggeriområde – som genomgår en stor förvandling till bostadsområde – och upp i parkerna vid Söndermarken och Frederiksberg. Bakom Zoo stannade vi till för att ta en gratisflukt på elefanterna men de var inte med på noterna utan hade väl något elefantviktigt för sig inne i huset.


Ola: Är det en alligator eller krokodil i gräset?

Faellesträningen gav oss möjligheten att se ”nya” delar av Köpenhamn och bli förvånade över att det var så pass kuperat i parkerna. Brantaste uppförsbacken, bakom Haerens officersskole, tog vi för säkerhets skull två gånger…

Besöket i Köttbyn avslutades med en härlig taco med grillat kött och spicy sås. Gott!

RunTobyRun!
PS! Du kan även följa mig via facebook!  DS!


Annorlunda dricka efter löbet.


Lukten av helstekt gris fyllde våra näsborrar…


Köttbyn

 

1 kommentar

    • Ola6 augusti, 2017 kl. 21:49
    • Svara

    Gör vi om så fort solen skiner igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

fem + 14 =