Sydkusten ”ultra”- del 6

Sommaren 2017 sprang jag från Falsterbo till Ystad i fem etapper. Tanken var då att jag skulle fortsätta min ”fuskultra” till Sandhammaren, men det hanns inte med innan det blev höst. Men i dag, tre år senare, har jag äntligen lagt till ytterligare 20 kilometer mot Kåseberga!

Av logistiska skäl valde jag dock att ställa bilen i Ystad, ta regionbussen till Kåseberga och springa sträckan åt ”fel” håll. Förutom att den byggde på min ”fuskultra” till cirka 10 mil, så innebar det även två nya mil på Skåneleden SL4, Österlen.

Det är också samma sträcka som ett antal tappra löpare sprang non-stop under midsommarhelgen, med start i Falsterbo vid soluppgången och med målsättning att hinna upp till Ales stenar innan solen gick ner. Har full respekt för dessa ultralöpare och deras kämpainsats, men tänker inte gå i fällan och försöka – för mig räcker det bra att dela upp längre sträckor i etapper!

Mina sex etapper hittills längs sydkusten (sträcka i km)

Dagens löpning började med brutalbacken upp från Kåseberga hamn till Ales stenar, även om den inte var riktigt lika jobbig som jag minns den från tidigare besök.

Stenarna i all ära, men tyvärr är det nog många besökrae som vänder tillbaka mot bilen eller bussen efter att ha gått ett varv runt skeppsättningen och tittat på utsikten. Kom gärna hit tidigt på våren, då finns det en bra chans att himlen fylls av ejdrar på väg upp mot Kalmar sund! Och gå absolut inte tillbaka till bilen direkt. Fortsätt istället västerut över Hammars backar – Skåne är inte platt här heller – och njut av terrängen, utsikten, fåglarna, kossorna, fåren…

Efter en knapp halvmil tar det tyvärr stopp – militärt skjutområde – vilket innebär en omväg på utsidan av skjutfältet som till stor del går på en rak asfaltsväg. Det höjer tempot i löpningen men är förstås inte lika kul som att kunna följa vattnet.

Efter Kabusa bjuds det på sandig strandstig fram till en camping, där jag provianterade med glass och godis, sedan lite asfalt igen innan det bjuds på skön löpning genom Ystad sandskog. Sluttampen inne i Ystad, när man rundar färjeterminalen, är väl inte den roligaste men det är ändå en varierad och fin sträcka!

RunTobyRun!

BILDER FRÅN MINA ETAPPER PÅ SKÅNELEDEN

BILDER FRÅN MINA ETAPPER PÅ SYDKUSTEN ”FUSKULTRA”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

5 × 3 =