Sydkusten ”ultra” – del 7

Närmare en mil längs strandbrynet med lätt fuktig, fast sand under fötterna – finns det något härligare?

Solen sken men vinden fläktade lätt, så det kändes inte för varmt när jag började gårdagens löpning vid Borrby strandbad med sikte söderut mot Sandhammaren och sedan vidare förbi Löderups strandbad till Kåseberga.

Jag kände mig nästan som en del av öppningsscenen i Triumfens ögonblick (Chariots of Fire, världens bästa löparfilm) när jag betade av kilometer efter kilometer medelst Run-Walk-Run i den lätt fuktiga, men fasta sanden som innebar mjuk, skonsam löpning samtidigt som det inte var något problem med greppet. Klarade mig dessutom en hel mil utan att bli blöt om fötterna, en mil som gick på 1:06 (6:36/km) vilket ju inte är mycket långsammare än när jag kör RWR på normalare underlag.

Se upp runt hörnet, där lurar nakenbadarna!

Tanken med min fusk-ultra längs Sydkusten – ja, vi får väl kalla det sydkusten även om Borrby och Mälarhusen per defintion ligger på Skånes östra sida – bygger på att följa vattnet i så stor utsträckning som möjligt och därför valde jag att följa stranden ner till Löderup (11 km) istället för att ta av där Skåneleden viker inåt land mot Sandhammarens fyr och ett naturreservat. Detta innebar i sin tur att jag sprang förbi ett stort gäng nakenbadare. Som de glodde, har de aldrig sett en löpare på stranden förut…?

Efter glass-stopp på Löderups camping vek jag av norrut genom ett svalkande skogsparti för att ansluta till leden norr om samhället.

Rundade byn innan jag så småningom kom ner på stranden igen, där jag rätt så snabbt insåg att det var slut på den sköna, mjuka löpningen. Nej, sista 2-2.5 innan Kåseberga bjöd på ett underlag av den otrevligare sorten, hårt, ojämnt och allt annat än lättlöpt.

Något egentligt alternativ till klapperstenarna finns inte, eftersom åsryggen sluttar brant ner mot vattnet, så det var bara att sänka tempot och noga hålla koll på var jag satte fötterna så att jag inte skulle stuka en fot eller två.

Men bortsett från det – en härlig sträcka!

RunTobyRun!

BILDGALLERI SYDKUSTEN ”ULTRA”
BILDGALLERI SKÅNELEDEN

Trist underlag för löpning
Betydligt behagligare underlag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

20 − 20 =