Första formkollen – CHECK

Så här års brukar det vara dags för årets första träningslopp i Köpenhamn som en del i nedräkningen inför Copenhagen Marathon. I år blir det av förklarliga skäl ingen tur över bron utan istället fick jag köra formkollen i egen regi på Ribersborg i Malmö.

Det är två år sedan jag sprang Spartas ”Marathontest 1” runt Faelledparken i Köpenhamn. Den gången var målsättningen att ta rygg på 5:30-ballongerna och springa in på en tid strax under 55 minuter – vilket jag också lyckades med (54:14).

Dagens målsättning var något långsammare – 5:45/km – vilket jag också hoppas hålla om några veckor på 15 kilometer (”Marathontest 2”) och sedan igen på 21 kilometer i april, det vill säga en sluttid under 2 timmar för att komma väl förberedd till Göteborgsvarvet i maj. Men nu är ju det loppet flyttat till september och något Copenhagen Marathon lär det väl inte heller bli i maj, så vi får se vad det blir av alltihopa…

Hursomhelst, idag var det alldeles utmärkt löparväder; ett par plusgrader och nästan vindstilla och Parkrun-banan längs Ribersborgsstranden kändes som ett bra val av plats för dagens test. Slingan går nästan uteslutande på grus och är i princip platt.

Parkrun är också någonting som jag i första hand förknippar med just att kolla formen – inte lika seriöst som ett ”riktigt” lopp, inte lika avslappnat som ett träningspass. Men ett väldigt kul initiativ! Har sprungit tre lopp här på Ribban och kommer garanterat att springa något igen, bara vi får lov att träffas igen.

Hursomhelst, planen var alltså att hålla 5:45/km – vilket jag också gjorde under samtliga tio kilometerstinter. Den första gick dock alldeles för fort (5:01) vilket jag trodde skulle straffa sig på slutet men det gjorde det inte utan jag kubbade i mål på 55:28, två minuter snabbare än målsättningen för dagen och det var ju inte meningen. Till nästa gång blir det hemläxa att försöka hålla ett jämnare tempo.

Som kuriosa kan nämnas att jag passerade 5 kilometer efter 27:20, vilket var exakt på sekunden samma passertid som jag hade i Köpenhamn för två år sedan. Den gången hängde jag på ballongerna i ett jämnt tempo första nio – för att sedan göra ett ryck på slutet och plocka 40 sekunder in till mål.

Det behövdes inte idag utan andra halvan kunde jag sänka tempot något och ändå ha god marginal.

Första formkollen – CHECK ✅

RunTobyRun!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

17 − 4 =