Funderingar på bandet


Kriget i Ukraina, den allt mer utbredda cover-pandemin och felkonstruerade löpband – där har du tre grejor jag funderade över under dagens 15+1 kilometer på löpbandet.

Jag får ofta frågan om det inte är tråkigt att springa på löpband. Och det är det förstås, speciellt om man springer långt (som jag i dag). Det kan aldrig bli samma känsla som att springa utomhus och höra fåglarna kvittra, se vårtecknen titta fram längs vägkanten, ja till och med när den våta motvinden träffar en rätt i mulen.

Samtidigt är det något meditativt med att se den blå bluppen flytta sig framåt längs det fiktiva 400-metersvarvet. Man hinner fundera. På kriget – hur länge det ska hålla på, vart det kommer att sluta, om Ryssen kommer att nöja sig om han får Ukraina.

Eller varför det alltid dyker upp en massa covers på gymmets spellista. Ja, inte bara på gymmet utan så fort man slår på radion så dyker det upp den ena suspekta covern efter den andra, det är som en pandemi som sköljt över oss de senaste åren.

Innan du kastar dig på kommentarsfältet: nej, jag är inte fundamentalist utan uppskattar bra covers, gärna där artisten tillfört något eget. Som Adeles Elton John-doftande tolkning av Make You Feel My Love eller det mesta Laleh gjorde i Så mycket bättre. Eller en artist som gör en kul cover live – som Metallicas version av Staten och kapitalet eller skotska Glasvegas som bjudit både på Vem kan segla förutan vind och Jag vill va som du från Djungelboken under spelningar i Malmö. En kul flört med publiken, men där det räcker att köra det live – det behöver inte prånglas ut på marknaden efteråt.

Och så hann jag fundera över den största frågan av de andra. Nej, inte varför hundar har våt nos, varför män har bröstvårtor eller varför det bara finns ett konkurrensverk – utan om löpbandet.

Det sägs att moderna treadmills inspirerats av gamla konstruktioner, som bland annat användes av engelska straffångar på 1800-talet. Kanske är det samma bestraffningstanke som ligger bakom den modell, som finns på mitt gym och där det knappast är en löpare som designat den stora displayen.

För vilken löpare skulle frivilligt, varv efter varv, ligga kvar på bana 3 när det bevisligen är innersta banan som är kortaste spåret till mål?

RunTobyRun!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

3 × fem =