↑ Tillbaka till Bilder

Skåneleden 2019-20

Under 2019 började jag beta av ett antal sträckor längs Skåneleden men utan något bestämt mål om hur många etapper, hur ofta eller i vilken ordning utan det blir upp till dagsform och humör att avgöra när jag känner att jag behöver variation eller upptäcka nya saker längs vägarna. Min målsättning är att även under 2020 leta mig ut till delar av leden för att upptäcka fler delar av Skåne!

Till bildgalleri Skåneleden

Började under våren 2019 med att springa längs den nord-sydliga leden, men hann så småningom även med ett par etapper på SL5, Öresundsleden (utöver detta har jag under 2019 även sprungit en bit på SL4, Österlen, i samband med Österlen Spring Trail, men det räknas inte in i totalen på denna sida utan det får vänta tills jag betat av sträckan när det inte är lopp*).

Min plan var att inte följa leden slaviskt utan ta en etapp här och en där och sedan kanske hoppa över till någon av de andra lederna. Jag följer heller inte ledens officiella ”växlingspunkter” utan springer kortare eller längre, beroende på hur det fungerar logistiskt att ta sig till och från etapperna. Går det att åka kollektivt och exempelvis utnyttja Skånetrafikens sommarkort är det ju en fördel!

  • Bildgalleri för hela leden hittar du HÄR
  • Siffrorna på kartan visar i vilken ordning jag springer.
  • Läs mer på respektive blogg (klicka på länken/datumet)

TOTALT:

  • SL2 – Nord till Syd: 8 pass, 74.3 km
  • SL4 – Österlen: cirka 8 km*
  • SL5 – Öresundsleden: 2 pass, 15.5 km
  • Totalt: 10 pass, 89.8 km (97.8 km*)

SL2 NORD TILL SYD.
Totalt: 32 etapper 325 km.
Löpt: 8 pass, totalt cirka 74.3 km.


1.Etapp 14/15: Genarp-Väderkullen (The Lodge)
Cirka 10 km (20 tur och retur). Klassificering: utmanande.

Utmanande är bara förnamnet på den klättring som väntar vid Romeleklint. I övrigt en varierad och spännande sträcka.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, det går buss till Genarp, varifrån det sedan är 1 km gång- eller löpväg till Ekevallen. Till the Lodge är det lite knepigare att ta sig kollektivt, närmaste busshållplats är Knivsåsen (4 km). Å andra sidan korsar Skåneleden riksväg 11 precis intill hållplatsen, så en variant är ju att springa från Genarp via the Lodge och Björnstorp till Knivsåsen, totalt cirka 15 km, och ta bussen därifrån mot Lund eller Malmö. En trevlig utflykt!

Blogg: 2019-03-29


2.Etapp 22: Trelleborg-Fru Alstad.
13.8 km. Klassificering: lätt.

Av Skåneledens 125 mil är denna etapp knappast den största naturupplevelsen men det är klart att det är skillnad att springa längs bruna åkrar och lite senare på våren när grönskan gått igång. Eller rapsen. Sträckan är dessutom rätt vindkänslig eftersom det är öppna landskap som gäller.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, jag tog buss 144 från Östra Grevie mot Anderslöv och klev av vid Fru Alstadvägen, där Skåneleden korsar 101:an. Leden slutar sedan vid stationen i Trelleborg, varifrån det går både tåg mot Malmö och buss i olika riktningar.

Blogg: 2019-04-06


3.Etapp 21 Torup-Fru Alstad
16.7 km. Klassificering: lätt.

Oväntat kuperad. Lite trist bit på asfalt i mitten av etappen och genom Svedala, annars lättlöpt och vackert (speciellt i vårgrönska).

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, fast det kräver lite planering eftersom bussen till Torup inte går så ofta och 144:an vid Fru Alstad är en liten matarlinje som ibland kör till Pågatågstationen i Östra Grevie. Betydligt lättare är det att ta bilen till Torup där det är gott om parkering och dessutom finns möjlighet att fika.

Blogg: 2019-05-06


4.Etapp 13A: Skrylleslingan
14.8 km. Klassificering: medel

Vacker och skön slinga som går omväxlande genom bokskog, genom hagar (varning för kossor och tjurar) och lite barrskog på slutet.  Bra start och mål vid Skryllegården där det finns både möjligheter att duscha och att fika gott efteråt!

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Alltid bra med start och mål på samma ställe. Vissa tider på året går det att åka regionbuss 159 från Lund C till Skryllegården på en dryg halvtimme. Ett annat alternativ är att ta sig till Torna Hällestad med buss.

Blogg: 2019-05-30


7. Etapp 17: Torup-Holmeja (del av)
4.8 km. Klassificering: lätt

Lättlöpt sträcka, som bland annat korsar Bokskogens golfklubb (som en gång i tiden lär ha varit rastplats för Karl XII och hans hästar). Delen närmast Torup går genom fin bokskog.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Lite knepigt om man tänkt sig springa från A till B – lättast i så fall är att ta buss 168 mellan Lund och Svedala och kliva av vid Holmeja och göra som jag gjorde: springa fram och tillbaka. Bussen går flera gånger i timmen även på helgerna, kan vid behov kombineras med tåg i Lund eller Svedala.

Blogg: 2020-01-06


8. Etapp 17: Holmeja-Eksholm (del av)
3.5 km. Klassificering: lätt

Lättlöpt sträcka, som i huvudsak går på skogsväg. En liten avstickare till Eksholmssjön innebär möjlighet att ta en fika eller grilla med sjöutsikt.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Lite knepigt om man tänkt sig springa från A till B – lättast i så fall är att ta buss 168 mellan Lund och Svedala och kliva av vid Holmeja och göra som jag gjorde: springa fram och tillbaka. Bussen går flera gånger i timmen även på helgerna, kan vid behov kombineras med tåg i Lund eller Svedala.

Blogg: 2020-01-19 


9. Etapp 16: Eksholm-Sturups flygplats
6 km. Klassificering: lätt

Lättlöpt sträcka, som går både på asfalt, grusväg och stig med 30 meters höjdskillnad.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Nej, just den här sträckan är svår att klara med allmänna kommunikationer. Vill man springa tur och retur, som jag gjorde, går det att parkera bilen vid Eksholmssjön (gratis) eller på Sturup (kostar). Om man däremot slår ihop denna etapp med nummer 8 och springer hela vägen från Holmeja till Sturup i ett svep, cirka 10 kilometer, så går det  att lösa med regionbuss 168 (stannar  på 108:an utanför Holmeja) respektive flygbussen från Sturup till Lund eller Malmö.

Blogg: 2020-04-10.


10. Etapp 13 (del av): The Lodge (Väderkullen) – Knivsåsen
4.7 km. Klassificering: lätt

Lättlöpt sträcka, som ändå bjuder på lite uppförsbacke och en oväntade djungelstig genom ett litet barrskogsområde, där stigen på några ställen blockerades av nedfallna träd. Vackrast blir det norr om gamla riksväg 11, när stigen kommer upp på östra sidan av det gamla stenbrottet, som nu är officiell badplats, och sedan in i en bokskogskatedral.  Därifrån går det att fortsätta leden åt nordost, mot Torna Hällestad och Krankesjön, eller att välja antingen vänster eller höger för att springa den fina Skrylleslingan (etapp 13A) som jag sprang förra våren.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, om man väljer startplatsen ”mitt” på min slinga – regionbussarna mot Veberöd och Sjöbo stannar på Knivsåsen precis där leden går under vägen i en tunnel. En bra idé, för den som vill samla höjdmeter, är att fortsätta leden några kilometer söderut – förbi the Lodge, upp på Väderkullen och slutligen upp på Romeleklint. Den klättringen heter duga! Läs mer om den längre upp i flödet!

Blogg: 2020-04-30


SL4 ÖSTERLEN
Totalt: 14 etapper 185 km
Sprungit: 0 pass, 0 km.
Dock sprungit del av sträckan i samband med lopp (cirka 8 km)

X. Etapp 7-8: Christinehof-Alunbruket-Vantalängan
Cirka 8 km. Klassificering: Medel
(Ingår som en del i 21.9 km-banan på Österlen Spring Trail)

Sträckan norr om Verkeån erbjuder fin utsikt, hiskeliga backar och vattenfallet i Hallamölla. Här finns också spåren av Alunbruket, som en gång i tiden var Skånes största industri. Vill du fylla på med ännu mer naturupplevelser kan du fortsätta leden i NO i riktning mot Brösarp, Ravlunda och Kivik. Så fint!

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Nej, det är tyvärr rätt svårt.


SL5 ÖRESUNDSLEDEN.
Totalt: 19 etapper 172 km.
Löpt: 2 pass, totalt cirka 15.5 km.

5. Etapp 3: Skäret-Josefinelust (del av)
Cirka 9 km. Klassificering: utmanande

Utmanande är bara förnamnet på en del av klättringarna som väntar på Kullaberg – ibland så branta att Länsstyrelsen satt upp varnande skyltar. Sträckan bjuder på en skön mix av skogsvägar, mindre stigar och brutala gåbackar, inte sällan kryddade med stenar och rötter.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, både Arild och Mölle har förbindelse med regionbuss. Resenärer från Helsingborg behöver dock byta i Höganäs.

Blogg: 2019-07-14


6. Etapp 4: Mölle-Johannelust (del av)
Cirka 6.5 km. Klassificering: utmanande

Vacker och lätt utmanande sträcka längs steniga backar, en stor fårhage och ett slutmål som är värt mödan. Här är utsikten bländande – men missa för all del inte att gå ner längs bergssluttningen bakom Kullens fyr till Silvergrottan. Här får benmusklerna jobba – både nerför och uppför!

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja. Mölle har förbindelse med regionbuss även om resenärer från Helsingborg behöver byta i Höganäs. Sommartid går det även buss från Mölle till Kullens fyr.

Blogg 2019-08-14


Bildgalleri Skåneleden

TRELLEBORG – FRU ALSTAD/V 101 FRU ALSTAD/V 101 – TORUP TORUP-HOLMEJA HOLMEJA-EKSHOLM EKSHOLM-MALMÖ AIRPORT (STURUP) GENARP – VÄDERKULLEN/THE LODGE THE LODGE-KNIVSÅSEN SKRYLLEVARVET MÖLLE-KULLABERG KULLABERG-ARILD

Visa sida »