↑ Tillbaka till Bilder

Sydkusten marathon/ultra 2017-19


Äntligen framme!

I juni 2017 sprang jag ”gerillamaran” från Falsterbo fyr till Smygehuk, uppdelad i tre etapper om 11 + 17 + 14.195 km med en sammanlagd tid på 4.20. Men på en sån här sträcka, där underlaget snabbt växlar från fast till mjukt, torrt till blött, är det inte tiden som är det intressanta utan upplevelsen. Prova du också!

Etapp 1: Falsterbo fyr-Falsterbokanalen 11 km BLOGG
Etapp 2: Falsterbokanalen-Trelleborg C 17 km BLOGG
Etapp 3: Trelleborg C-Smygehuk 14.195 km BLOGG

Stärkt av erfarenheten, intrycken och naturupplevelsen sjösatte jag sedan projektet att bygga på ”fuskmaran” till en ”fuskultra” längs Sydkusten:

Etapp 4: Smygehuk-Abbekås 19.7 km   BLOGG
Etapp 5: Abbekås-Ystad 16.2 km  BLOGG

2018:
vandring Falsterbo-Trelleborg (etapp 1 + 2) BLOGG

2019:
Sveriges vackraste mara fyller fem – grattis!  BLOGG

Första sträckan: 0-11 km.

Start vid fyren i Falsterbo, som är ett stycke svensk kulturhistoria och dessutom en av de platser som man ringmärker fåglar på. Första biten norrut, längs med sanddynerna erbjuder en fantastisk upplevelse och vill man ha en tuff start går det säkert att springa på havssidan av dynerna ända upp till Skanörs hamn.

Genom bebyggelsen (som jag antar ligger på Skanörsidan) är det egentligen ingen speciell löpning. Sedan kommer man ut på en gammal banvall, som går genom ett naturreservat fullt av ljung och fåglar. Här och var bjuder landskapet på fantastiska vyer men ibland är det bara träd. Och så rätt vad det är ett gammalt stationshus, som numera fungerar som café. Måste stanna till där någon gång och kolla utbudet:


Andra etappen: 11-28 km.

Om man vill går det att följa vattnet nästan hela vägen till Trelleborg, men i så fall får man börja med att följa Falsterbokanalen söderut i cirka 1.5 km och sedan svänga österut mot sanddynerna och badhytterna. Fram till kommungränsen (cirka 7 km) är det väldigt vackert.

 

Från kommungränsen väntar en lång, lång asfaltsväg som tack och lov bjuder på små avstickare, som förbi det lilla fiskemuseet i Skåre. En ”bra” dag går det också att springa längs fairway på Trelleborgs golfklubb, men det gäller att se upp för är det många golfare ute kan det vara farligt – och där dessutom ett bra sätt att göra sig själv och alla andra löpare impopulära.


Tredje etappen: 28-42.195 km.

Första biten genom Trelleborg går genom bebyggelsen, men det dröjer inte länge förrän havet dyker upp på höger sida och sedan är det bara att fortsätta österut. Oavsett om du springer i en sanddyn eller på en stig så bär den mot Smygehuk.

Efter idylliska Böste väntar ”slutspurten” på cykelvägen längs väg 9 – härlig i medvind men jobbig i motvind. Men när man ser fyren, då är det nära!


Fjärde etappen: 42.2-61.9 km

Om man bortser från den första, tråkiga kilometern på asfalt bjuder sträckan först på flera kilometer strandängar – ömsom gräs, ömsom sand – och sedan över en halvmil på en lång, fin sandstrand som dagen i ära var lagom ”blöt” och fast. En fröjd att springa på!På slutet blir det en hel del asfaltslöpning, men hela tiden med utsikt över havet. Väl framme i Abbekås kan det löna sig att fortsätta längs den lite tradiga genomfartsvägen, annars kanske du också hamnar mitt i nässeldjungeln som vi gjorde. Inte kul alls!


Femte etappen: 61.9-78.1 km tog mig vidare från Abbekås till Ystad, men mestadels på asfalt eftersom det på långa sträckor är svårt att komma ner till vattenbrynet – eller är där stora stenar.


Start i Abbekås


Abbekås


Mossby

Kommungränsen mellan Skurup och Ystad (väg 9)


Utanför Svarte

Sveriges kanske finaste teater finns i Ystad