Skåneleden 2019

Under 2019 kommer jag att försöka beta av ett antal sträckor längs Skåneleden men utan något bestämt mål om hur många etapper, hur ofta eller i vilken ordning utan det blir upp till dagsform och humör att avgöra när jag känner att jag behöver variation eller upptäcka nya saker längs vägarna.

Stort bildgalleri längst ner på sidan!

Började under våren med att springa längs den nord-sydliga leden* men bestämde mig samtidigt för att inte följa leden slaviskt utan ta en etapp här och en där och sedan kanske hoppa över till någon av de andra lederna. Jag kommer heller inte att följa ledens officiella ”växlingspunkter” utan springa kortare eller längre, beroende på hur det fungerar logistiskt att ta sig till och från etapperna. Går det att åka kollektivt och exempelvis utnyttja Skånetrafikens sommarkort är det ju en fördel!

  • Bildgalleri för hela leden hittar du längst ner på sidan!
  • Siffrorna på kartan visar i vilken ordning jag springer.
  • Läs mer på respektive blogg (klicka på länken/datumet)

*har under sommaren även börjat springa sträckor på SL5, ”Öresundsleden”. Den hittar du också längre ner på sidan!

SL2 NORD TILL SYD.
Totalt: 32 etapper 325 km.
Löpt: 4 pass, totalt cirka 55.3 km.


1.Etapp 14/15: Genarp-Väderkullen (The Lodge)
Cirka 10 km (20 tur och retur). Klassificering: utmanande.

Utmanande är bara förnamnet på den klättring som väntar vid Romeleklint. I övrigt en varierad och spännande sträcka.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, det går buss till Genarp, varifrån det sedan är 1 km gång- eller löpväg till Ekevallen. Till the Lodge är det lite knepigare att ta sig kollektivt, närmaste busshållplats är Knivsåsen (4 km). Å andra sidan korsar Skåneleden riksväg 11 precis intill hållplatsen, så en variant är ju att springa från Genarp via the Lodge och Björnstorp till Knivsåsen, totalt cirka 15 km, och ta bussen därifrån mot Lund eller Malmö. En trevlig utflykt!

Blogg: 2019-03-29


2.Etapp 22: Trelleborg-Fru Alstad.
13.8 km. Klassificering: lätt.

Av Skåneledens 125 mil är denna etapp knappast den största naturupplevelsen men det är klart att det är skillnad att springa längs bruna åkrar och lite senare på våren när grönskan gått igång. Eller rapsen. Sträckan är dessutom rätt vindkänslig eftersom det är öppna landskap som gäller.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, jag tog buss 144 från Östra Grevie mot Anderslöv och klev av vid Fru Alstadvägen, där Skåneleden korsar 101:an. Leden slutar sedan vid stationen i Trelleborg, varifrån det går både tåg mot Malmö och buss i olika riktningar.

Blogg: 2019-04-06


3.Etapp 21 Torup-Fru Alstad
16.7 km. Klassificering: lätt.

Oväntat kuperad. Lite trist bit på asfalt i mitten av etappen och genom Svedala, annars lättlöpt och vackert (speciellt i vårgrönska).

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, fast det kräver lite planering eftersom bussen till Torup inte går så ofta och 144:an vid Fru Alstad är en liten matarlinje som ibland kör till Pågatågstationen i Östra Grevie. Betydligt lättare är det att ta bilen till Torup där det är gott om parkering och dessutom finns möjlighet att fika.

Blogg: 2019-05-06


4.Etapp 13A: Skrylleslingan
14.8 km. Klassificering: medel

Vacker och skön slinga som går omväxlande genom bokskog, genom hagar (varning för kossor och tjurar) och lite barrskog på slutet.  Bra start och mål vid Skryllegården där det finns både möjligheter att duscha och att fika gott efteråt!

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Alltid bra med start och mål på samma ställe. Vissa tider på året går det att åka regionbuss 159 från Lund C till Skryllegården på en dryg halvtimme. Ett annat alternativ är att ta sig till Torna Hällestad med buss.

Blogg: 190530


Etapp 16: Eksholmssjön-Sturup
Klassificering: lätt


Etapp 17: Torup-Eksholmssjön
Klassificering: lätt


SL5 ÖRESUNDSLEDEN.
Totalt: 19 etapper 172 km.
Löpt: 2 pass, totalt cirka 15.5 km.

5. Etapp 3: Skäret-Josefinelust (del av)
Cirka 9 km. Klassificering: utmanande

Utmanande är bara förnamnet på en del av klättringarna som väntar på Kullaberg – ibland så branta att Länsstyrelsen satt upp varnande skyltar. Sträckan bjuder på en skön mix av skogsvägar, mindre stigar och brutala gåbackar, inte sällan kryddade med stenar och rötter.

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja, både Arild och Mölle har förbindelse med regionbuss. Resenärer från Helsingborg behöver dock byta i Höganäs.

Blogg: 190714


6. Etapp 4: Mölle-Johannelust (del av)
Cirka 6.5 km. Klassificering: utmanande

Vacker och lätt utmanande sträcka längs steniga backar, en stor fårhage och ett slutmål som är värt mödan. Här är utsikten bländande – men missa för all del inte att gå ner längs bergssluttningen bakom Kullens fyr till Silvergrottan. Här får benmusklerna jobba – både nerför och uppför!

Går det att ta sig dit med allmänna kommunikationer?
Ja. Mölle har förbindelse med regionbuss även om resenärer från Helsingborg behöver byta i Höganäs. Sommartid går det även buss från Mölle till Kullens fyr.


BILDGALLERI SKÅNELEDEN
(klicka på miniatyrerna för att få större bild)