↑ Tillbaka till Xtra/Kuriosa

Tröjorna – en modevisning

Sommaren 2016 och 2018 gjorde jag djupdykningar för att gallra i lådan med träningskläder och passade samtidigt på att ta pulsen på löparmodet. Vilken är din favorit?

***2016***

image

Så har det blivit dags för en djupdykning i lådan med träningskläder och en liten modevisning med tröjor från diverse lopp – där vissa är snyggare än andra…

En av de snyggaste i samlingen är den stilrena Österlen Marathon 2014 med ett enkelt tryck fram och ett par estetiskt välplacerade sponsorloggor på ryggen. Vit tröja med svart tryck, varför göra det svårare?

Mellerst i övre raden hittar vi en cool variant: Helsingborg Marathons bonuströja för de första 500 som anmälde sig till årets lopp (som går den 3 september). Bröstet pryds av en karta över bansträckningen – utan någon närmare geografisk förklaring – men det är framför alt ryggen som lyfter tröjan med det eleganta och estetiska trycket My Heart Beats for Helsingborg Marathon.

Copenhagen Marathons vita 2013-tröja var enkel ochstilren fram, men ryggens blåa sponsortryck kändes tråkigt och anonymt. Tröjan hade samma design men bytte färg från år till år under de år som Nike och Nykredit sponsrade loppet.

image

Sydkustloppets svart-röda tröja (nederst till vänster) är förvisso originell med sitt maffiga, på gränsen till blaffiga tryck fram men inte särskilt snygg – snudd på gräslig – bakifrån med mosaiken av sponsorloggor.

Monaco Run/Riviera Classic bjöd på en blå tröja för killar och en limegrön för tjejer och den senare var klart coolare. Grått tryck på blått tyg är inte det smartaste och det ska mycket till för att någon ska upptäcka att det är en karta tryckt på ryggen med Ventimiglia i ena änden och Monaco i den andra.

Barcelona marató 2014 bjöd på en gräsligt grön tröja med små plottriga tryck, inte särskilt snygg alls. Tröjan blir extra stökig av att loppets logga också är plottrig och till råga på allt innehåller det förvillande namnet Zürich (efter försäkringsbolaget som sponsrar, men säkert har en och annan blandat samman loppet i Barcelona med Zürichs marathon).

En annan tröja, som åkt i soporna för länge sedan var den jag fick i Trondheim 2014 (se bilden nedan) Fram pryddes tröjan av den gamla porten på träbron över Nidelva medan ryggen visade Bedriftsidrettens grönröda hjärta och texten ”Trondheimshelg”. Onekligen lite udda och jag kan inte bestämma mig för om jag gillade designen eller inte… Rapsbaggarna gillade den i alla fall..

Skanör 14 Trondheimtröja
Skanörsmilen 2014

**** 2018 ****

Så har det blivit dags igen för den årliga sommargenomgången och rensningen i lådan med träningskläder. Passar samtidigt på att göra en andra ”modevisning” och sätta betyg på de funktionströjor jag fått i samband med olika lopp. Håll till godo!

Förra gången jag visade upp innehållet i lådan var i maj 2016, då jag skrev inlägget  Modevisning och satte betyg på sju tröjor.

Av dessa är Österlen Marathons stilrena tröja är fortfarande en favorit i samlingen, som numera även innehåller följande nytillskott där jag tycker att den senaste (BUS/Backyard Ultra Sydkusten) förtjänar ett hedersomnämnande.

Stilrent tryck fram – dessutom med en kvinnlig löpare – i vitt på mörkblå botten. Ryggen är dock i spretigaste laget, vilket inte är så konstigt med tanke på att man lyckats klämma in hela 13 sponsorer. Givetvis hade det varit snyggast om det bara stått Sweden Runners på ryggen, men jag förstår poängen för det där trycket är förmodligen bästa ”valutan” för sponsorpengarna i den här typen av lopp.


Framtill

Helsingborg Marathon har en ovanligt genomtänkt och snygg grafisk profil och den märks förstås även på alla kläder. Löpartröjan är, precis som Österlens, enkelt stilren och helt enkelt skitsnygg med texten ”RUNNER 2016” skrivet på tvären under den blågröna symbolen som – knappast av en slump – har samma form som medaljen. Även baksidan är estetiskt tilltalande – trots att man klämt in två sponsorloggor. Ser med spänning fram mot höstens modell!

Den rödblåa (tvåa från övre raden) fick jag på Athens Authentic Marathon. De tre Adidasränderna stjäl uppmärksamhet från den förhållandevis lilla loggan och jag var ärligt talat lite besviken över att tröjorna inte bjöd på något mer klassiskt motiv, det är ju ändå alla marors moder. Trycket bak är dock enkelt och snyggt.

Den mörka t-shirten är Lundaloppets och hade det inte varit för det stora trycket med domkyrkan nertill så hade den känts väldigt anonym. Det hjärtformade trycket bak är special för oss som är anställda i Lunds kommun.

Tröjorna från de båda Rock’n’roll-loppen i Montreal (blå/21 km och grå/5 km) visar att det går att göra snygga tröjor även med stort tryck. Riktigt samma känsla hade inte arrangörerna av Rock’n’roll Liverpool Half Marathon (den limegröna med Pariserhjulet) som bara känns spretig och nästan lite kladdig. Till råga på allt har man använt ett fult och svårläst typsnitt. Ett plus för alla tre är att man hållit ryggen ren sånär som på en liten Rock’n’roll-series-logga.

Åsså har vi Midnattsloppet – som förra året bjöd på ett slags orange tröja och som jag är lite kluven till. Jämfört med Athens tröja så har Midnattsloppet tryckt en betydligt större logga på bröstet och neutraliserar därmed de kraftiga Adidasränderna. Baktill ser tröjan ren ut med ett enda reklamtryck.

Vad är det då som jag är kluven till? Ja, det är nog snarare det här att alla deltagare måste kuta i likadana tröjor, vilket är maffigt men också lite sektvarning, Plus att tröjan inte är lika snygg som exempelvis Helsingborgs (jag har egentligen inget mot Adidas, tvärtom, men tycker det är snyggare när ränderna sitter i sidan, som på Sveriges tröjor i fotbolls-VM, än den klassiska placeringen på ärmarna).


Baktill

Utöver detta har en tröja åkt i soporna för länge sedan – den rödvita tröjan från Monaco Run förra året, som i och för sig var lite kul med sina röda rutor, men där trycket blödde igenom och missfärgade tröjan tämligen omgående. Dålig kvalitet!

**** 2020 ****

I nästa modevisning betygsätts: tröjorna nedan samt VM i halvmaraton 2020 (Gdynia)

 

Helsingborg halvmaraton 2018, Lundaloppet 2019, Copenhagen Marathon 2019 och Backyard Ultra Sydkusten 2019.

Trycket på den snygga, långärmade tröjan till New York City Marathon (som jag inte kunde ställa upp i, men som får vara med ändå i denna guide. Tack och lov står det inte ”finisher” på ryggen utan bara ”marathoner”).

****

Vilken tröja skulle då vara coolast att ha i samlingen? Ja, något i stil med Polar Beer Challenge på Svalbard eller Grönland. Men det kanske har mer med själva loppet att göra än tröjan…

Vilken är din egen favorit?