Tillbaka till Mål

Mina ursprungliga mål och marorna (2012-2021)

Mitt ursprungliga mål & marorna

När jag började springa igen 2012, efter 16 års uppehåll, hade jag inga direkta mål och tittade heller inte på klockan när jag var ute och tränade. Jag började med att springa 3 km och ökade sedan på gradvis för att inte riskera att åka på någon överbelastningsskada.

Efter 3 månaders träning bestämde jag mig för att springa ett 10-kilometerslopp i Skanör och att det fick ta max 55 minuter, vilket jag också klarade – med 8 sekunders marginal.

Efter loppet satte jag som mål att klara en halvmara under nästkommande år, det vill säga 2013, och sedan – högst eventuellt – en mara under 2014. Halvmaran betades av redan på nyårsafton, det vill säga en dag innan ”målåret” 2013 ens börjat och när träningen sedan flöt på så bestämde jag mig vid påsktid för att ta steget och anmäla mig till Copenhagen Marathon – som jag också klarade, mer än ett år före tidtabellen.

Däremot misslyckades jag med min ambition att hålla ett 5:30-tempo i åtminstone 30 km utan att behöva sakta ner eller gå, den taktiken höll varken då eller i Barcelona Marathon året därpå – även om jag i sista stund bestämde mig för att hoppa över i 5:45-fållan – men i Barcelona var jag i ärlighetens namn inte var tillräckligt tränad för att kunna göra ett bra resultat. Betydligt bättre gick det i Helsingborg 2016 (4.44) och Athen 2016 (4.28), då jag var betydligt bättre förberedd inför uppgiften. Resan till Athen var också en belöning jag hade lovat mig själv om jag skulle greja maran i Helsingborg och resan bokades redan dagen efter…

Efter Athen lovade jag mig själv att det nog får vara nog med maror – men det går ju förstås att ombestämma sig. Vilket jag gjorde våren 2019 när jag sprang Köpenhamn. Sen väntade New York i november, dit jag vann en startplats som jag tyvärr inte hade någon större glädje av eftersom en ryggskada satte stopp för start.  2020 var det tänkt att Berlin skulle bli det ”perfekta” loppet, men loppet ställdes in in och flyttades till 2021 då det äntligen blev av. Men efter 25 kilometer började kroppen gå på tomgång – en riktigt usel dag på Berlins gator.

Återstår nu att hålla mig till kortare lopp eller träna bättre och ge det ytterligare en chans 2022…