Mina ursprungliga mål och marorna (2012-2019)

Mitt ursprungliga mål & marorna

När jag började springa igen 2012, efter 16 års uppehåll, hade jag inga direkta mål och tittade heller inte på klockan när jag var ute och tränade. Jag började med att springa 3 km och ökade sedan på gradvis för att inte riskera att åka på någon överbelastningsskada.

Efter 3 månaders träning bestämde jag mig för att springa ett 10-kilometerslopp i Skanör och att det fick ta max 55 minuter, vilket jag också klarade – med 8 sekunders marginal.

Efter loppet satte jag som mål att klara en halvmara under nästkommande år, det vill säga 2013, och sedan – högst eventuellt – en mara under 2014. Halvmaran betades av redan på nyårsafton, det vill säga en dag innan ”målåret” 2013 ens börjat och när träningen sedan flöt på så bestämde jag mig vid påsktid för att ta steget och anmäla mig till Copenhagen Marathon – som jag också klarade, mer än ett år före tidtabellen.

Däremot misslyckades jag med min ambition att hålla ett 5:30-tempo i åtminstone 30 km utan att behöva sakta ner eller gå, den taktiken höll varken då eller i Barcelona Marathon året därpå – även om jag i sista stund bestämde mig för att hoppa över i 5:45-fållan – men i Barcelona var jag i ärlighetens namn inte var tillräckligt tränad för att kunna göra ett bra resultat. Betydligt bättre gick det i Helsingborg 2016 (4.44) och Athen 2016 (4.28), då jag var betydligt bättre förberedd inför uppgiften. Resan till Athen var också en belöning jag hade lovat mig själv om jag skulle greja maran i Helsingborg och resan bokades redan dagen efter…

Efter Athen lovade jag mig själv att det nog får vara nog med maror – men det går ju förstås att ombestämma sig. Under 2019 väntar både en jubileumsmara i Köpenhamn (40 år) och världens största mara, New York City Marathon. Den senare var dock inte planerad men blev aktuell i och med att jag gick och vann ett presentkort på del av resa med garanterad startplats. Extra bonus kan det också bli på BUS i Trelleborg i juli, om jag orkar ut på sjunde varvet för att passera marathondistansen. London 2020 hade ju också varit kul…

Hur det gick? Läs respektive blogginlägg!