Första snön!

juldag14
Morgonutsikt

För mig, som är odlad norr om Dalälven, men som bott 20 år i Skåne är det förstås alltid lite speciellt med vinterns första snö. I år hann den inte komma till julafton men väl på småtimmarna efter att vi betat av feelgoodklassikern Notting Hill för åttonde eller nionde gången och än en gång dubbelkollat på IMDb att Julia Roberts och jag är nästan exakt lika gamla – hon är fem dagar äldre. Och snyggare.

Med tanke på gårdagens regnrusk så var det förstås en överraskning att se trädgården klädd i vitt. Inte ens katterna hade varit ute och gjort några lovar i snön utan täcket låg orört och tyst. Inbjudande för en juldagsrunda, förstås, men först var vi tvungna att röja upp efter julmiddagen och detta fick ske för hand eftersom diskmaskinen bestämt sig för att lägga av lagom till jul.

juldagen14
Svanparet har lämnat vattenhålet på golfbanan

Mitt på dagen sprack molnen upp och solen tittade fram och det blev en sån där vacker vinterdag som det ofta var när jag var liten. Eller i alla fall innan jag flyttade söderut för här i Skåne har vi tyvärr överskott på gråblask och blåsiga vintrar, fjärran den klassiska vykortsbilden av svensk vinter. Som när farfar och jag vallade våra skidor med tjära (för det var det väl?) och körde ”Vasaloppet” på en åkerlapp utanför Gävle. Eller när jag åkte nerför störtloppsbacken i Åre, vilket jag kanske borde låtit bli. Men jag hade ju i alla fall en läkare med mig som back-up…

Hursomhelst, efter diskning och juldagsfika så gav jag mig ut på en 11 kilometersrunda. Först kändes det att det blivit kallare, men efterhand tinade jag i solskenet och det blev en riktigt härlig runda, visserligen med lite smolk i glädjebägaren… Hade precis gjort om min tunga springlista på Spotify, den jag skapade till förra juldagen när jag gav mig ut på en dryg mil i sällskap av bland annat finska hårdrockarna i Nightwish. Nu byggde jag på den med ännu mer metall: Within Temptation, Powerwolf, Deep Purple… Men glömde kolla laddningen på mobilen så den dog förstås redan på tredje låten. Hrmff!

Få se hur det känns i morgon. Första träningspasset i snö brukar betyda träningsvärk på lite andra ställen än normalt. Tror det är för att löpsteget blir kortare och att jag sätter ner fötterna annorlunda för att ha bättre kontroll och inte riskera att halka och då brukar det vara någon annan muskel som får jobba.

Tempo i dag? 5:40. Inget märkvärdigt alls, men det kan man ju knappast begära dagen efter julafton. Fast efter rundan idag visade vågen faktiskt 2 hekto mindre än den gjorde i tisdags!

juldage14
Samma damm fast med löpare i förgrunden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

sex − 6 =