KÖPENHAMN: Firar # 1000 med långlopp

cph25km2015

danmark
#18 – 150315

Marathontest 3, Köpenhamn 25 km
2.24.07 (5.46/km)


I dag har det gått exakt 1000 dagar sedan jag gjorde den där 3-kilometersrundan som skulle göra mig till ”löpare” igen efter nästan 16 års vila. Visst gjorde jag några försök under de där åren, men det blev sällan mer än två eller tre i rad. Knappast värt att kalla seriös träning…

Dagens firande skedde i Köpenhamn och ännu ett av Spartas träningslopp inför byens Marathon i maj – denna gång med en helt ny sträcka: 25 km. Banprofilen har formen av något slags krumelurdjur, där stor del av loppet går på grusstigar runt Faelledsparken i så många knökar och krökar att det är omöjligt att försöka memorera sträckingen i förväg. Varven är 9+8+8 km och även om det emellanåt var rätt trångt på de där stigarna så var det skönt att slippa kuta på asfalt hela vägen.

Sagt och gjort, jag tog rygg på ett gäng orangea västar med gula ballonger, fast besluten att hålla mig till min uppgjorda 5:30-taktik och inte försöka driva upp tempot ytterligare (de senaste träningspassen har legat runt 5:15-5:20). Efter 10 km hade jag en sekund i banken, sedan gick det aningen fortare under ett par kilometer innan vi passerade 16, återigen med en sekund i banken. Perfekt!

Men sedan hände något, det började göra ont i ryggen och jag fick svårt att ta ut stegen så vid andra varvningen (17 km) stannade jag för att stretcha innan jag lufsade vidare i något makligare tempo. Fick upprepa detta ytterligare någon gång innan jag nådde halvmarapasseringen på 1.59.19 – det vill säga 4.19 efter tidtabellen. Men på något sätt lyckades jag få benen att fortsätta röra sig framåt och gick i mål precis före nästa gäng med ballonger, 5:45-gruppen. Helt okej, trots allt även om det inte blev det där MVG-loppet som jag kände att jag hade på gång.

Gladast var jag för att knäet inte protesterade en enda gång – förrän i Öresundstunneln på väg hem när det nästan låste sig.

Tristast var inte ryggontet utan att jag, efter att ha legat en stund i badkaret, var tvungen att kräkas. Insåg då att jag ätit frukost väldigt tidigt (formel 1-loppet i Australien började redan klockan 6…) och att jag från klockan 9 och framåt bara fått i mig vätska.

Klokast blev jag under den sista delen av loppet, när jag kände att det började ta mot. Där avgjordes saken, det blir inget Köpenhamn Marathon för mig i maj utan det får räcka med att kuta ett gäng lopp på halva distansen.

Här är 5-kilometerspasseringarna:

5 km: 27.22
10 km: 54.56 (27.34)
15 km: 1.22.19 (27.25)
20 km: 1.53.35 (30.06)
21.1 km: 1.59.19
25 km: 2.24.07 (31.43)

Betyg på insatsen: 3  (första 17 km: 4+)

2 kommentarer

  1. Härligt med 25 km in på kilometerkontot 🙂

    Jag känner igen problemet med illamåendet efteråt. Jag mår ofta illa efter att jag har tagit ut mig ordentligt, så har fått spendera många eftermiddagar på badrumsgolvet efter långrundor eller intervallpass… Förra året läste jag att många drack Resorb eller annan vätskeersättning efter långpass för att slippa det problemet, så jag testade ett par gånger och det verkade faktiskt funka. Ska fortsätta med det om jag springer långt eller hårt i år också.

  2. Ibland får man skylla sig själv, att man springer för långt utan att fylla på ordentligt med dricka och det är ju en konst ibland, att det är trångt och stressigt vid drickastationerna och man får med sig en mugg och sedan spiller ut hälften.

    När jag sprang Barcelonas mara hade arrangörerna den goda smaken att hela tiden dela ut halvlitersflaskor med vatten så att man kunde fylla på lite grann medan man sprang, inte bara var femte kilometer. För mig var det inget problem att ha med en flaska utan jag tyckte det var lysande – dessutom behövdes jag ju fylla på flera liter eftersom det var ”svensk sommar”-varmt fast det bara var i mars månad.

    När det gäller 25 km-rundan i Köpenhamn förra helgen så tyckte jag nog att jag drack men kanske var det inte tillräckligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

5 × fyra =