Varför springa lopp?

IMG_0668
 

Den Långa Vägen Tillbaka – del 11:

En del gör det för att utmana sig själv, sätta personliga rekord eller rent av komma först. Vissa gör det för kicken, att vara en pusselbit i en mäktig urkraft som jobbar samtidigt mot ett gemensamt mål, om än i olika takt. Andra skulle aldrig i livet få för sig att göra något så töntigt som att ta på sig en nummerlapp och springa i flock och det har jag full respekt för men för mig är loppen viktiga.

Jag lär aldrig komma först och bryr mig inte om hur många jag har framför mig i mål för det är inte för priser eller medaljer jag springer (även om medaljen i sig kan vara ett kul minne av en förhoppningsvis bra kämpainsats) utan för mig är loppen ett verktyg, som jag lägger upp träningen efter och jag tror att det annars skulle bli svårt att motivera sig att springa 3-4 rundor i veckan. Speciellt så här års när det är så mycket varmare och skönare att sitta inomhus och därmed lätt att ta till ursäktskatalogen…

Det är mycket möjligt att jag kommer att känna annorlunda om två eller fem år, men här och nu behöver jag mina lopp.

Ibland har man en dålig dag, men det är inte hela världen. Desto roligare är det att glädjas när träningen gett resultat och det håller hela vägen in i mål… Som Copenhagen Half Marathon 2013 – inte min snabbaste halvmara men ändå snudd på det perfekta loppet, taktiskt sett. Eller ta fjolårets båda millopp (Blodomloppet och Nytårslöb) där jag var mer än 3 minuter över mitt personliga men ändå var väldigt nöjd efteråt, eftersom jag överpresterade utifrån den form jag befann mig i.

Det kan vara en mäktig känsla att sticka iväg samtidigt som 10 000 andra löpare men jag kan få en lika stor ”kick” i ett ”byhålelopp” med bara hundra deltagare. Dessa brukar dessutom ha andra fördelar, som möjligheten att kunna anmäla sig på löpdagen, att de inte kostar så mycket, att det kan vara lättare att parkera och att det går att hitta något gott på grillen eller fika efteråt till en billig peng.

Det är också skillnad på träningstempo och racetempo. För, handen på hjärtat, när lade du senast i en extra växel eller hittade den där ”extra” kraften på träning? Den du inte trodde att du hade inom dig? För mig händer detta extremt sällan under mina rundor, däremot rätt ofta under lopp och det ger förstås kroppen en välbehövlig variation i tempo, kraft och ”jävlar anamma” istället för att alltid lunka på i samma tempo.

Således längtar jag verkligen till den 31:a och nästa lopp – även om det ”bara” är ännu ett träningslopp i Köpenhamn där man inte ens får en medalj efteråt, bara ett diplom att skriva ut själv från internet. Men Spartas lopp bjuder alltid på bra stämning och bra service, exempelvis finns det 13 olika farthållargrupper mellan 4:00 och 6:30/km och den servicen finns med på samtliga fyra testlopp inför Copenhagen Marathon i maj.

RunTobyRun!

9 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • känslig person i Uppsala13 januari, 2016 kl. 19:55
  • Svara

  Liten pekpinne: skulle hellre se att du skrev lopp i liten by alternativt bylopp. Byhåla har en så negativ klang vilket rimmar dåligt med de fördelar du skriver om. Hälsar hon som köpt urbillig fika och träffat glada människor på ännu mindre ställen än dina byar men då i orienteringssammanhang. Där finns också stor gemenskap mellan för varandra tidigare helt okända människor. Antar att det kan vara detsamma i löpsammanhang.

  1. Inget negativt menat med ”byhåla”, bor ju själv i en by på landet – som dock inte har något ”byhålelopp”. Än…

   1. En annan kul benämning är ”brödrostlopp”, vilket kommer från det faktum att små lopp ofta har prisbord med prylar skänkta av lokala sponsorer – allt från våffeljärn till sportsockor och spolarvätska – som delas ut till de snabbaste löparna eller lottas ut bland alla som tar sig i mål. Charmigt!

     • känslig person i Uppsala14 januari, 2016 kl. 21:21
     • Svara

     Brödrostar är charmigt och sportsockor behövs alltid. Att springa dylika tävlingar gynnar dessutom ortens/byns idrottsförening så Spring på!

 1. Jag håller med både om att by(håle)loppen har stor charm, inte minst för att jag har vunnit alla möjliga märkliga vinster på sådana lopp. Ingen brödrost dock, men allt från snygg handväska till trädgårdsbevattningssystem. Bara det 🙂

  1. Lysande!

   1. Vann några tennisbollar (!) en gång men det var nog inte i löpning. Möjligt jag missat några storslagna priser eftersom jag tycker det är skönt att åka hem direkt istället för att stanna till prisutdelningen

  • känslig person i Uppsala22 januari, 2016 kl. 08:38
  • Svara

  Men kära nån! Du kan ju ha missat både brödrost och trädgårdsbevattningssystem. Sign Märta verkar vara en betydligt förnuftigare person. Och tänk att få komma hem till hustrun med en snygg handväska. Kan kanske löna sig att ta en titt på prisbordet innan du åker hem nästa gång. Som är när?

  1. Jag springer milen den 31/1 i en rätt stor ”by” (som de säger på danska) men det är nog inte någon idé att stanna kvar till prisutdelningen för jag tror att de delar ut presentkort i en sportbutik till de tre snabbaste herrarna och damerna. Och jag hade tänkt ta det lite lugnare….

   Hade det däremot varit ett bevattningssystem så jäklar vad jag hade kutat….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

ett × fem =