Den osannolika marathonlöparen…

KIPBildsök på Google: Kip Litton

Häromdagen ramlade jag av en slump på en gammal goding, den osannolika historien om tandläkaren Kip Litton som lade ner extremt mycket tid på att INTE springa marathon.

Historien om Litton låter onekligen som en skröna, men i likhet med den om Born to Run-indianerna som springer 16 mil i stäck i tunna sandaler så lär den vara helt sann.

Förutom mytomanvarningen att 48-årige Litton skröt om bra tider i ett antal påhittade lopp – med fejkade webbsidor och allt – lyckades han även gå under 3 timmar på ett stort antal officiella marathonlopp och det är ju en imponerande prestation med tanke på hans ålder och att han började träna relativt sent. Som jämförelse så är det endast omkring 6 procent av löparna i Boston Marathon som går under 3 timmar.

Men till slut började några andra löpare fatta misstankar. Hur kom det sig egentligen att Litton tog sig från start till mål, via ett antal kontrollstationer där mellantiden läses av via ett mikrochip, utan att ha blivit sedd längs vägen? Hackade han datasystemet? Cyklade han? Körde han bil? Och i så fall: hur tog han sig ut från banan och in igen utan att bli avslöjad?

Läs den långa artikeln i tidningen New Yorker från 2012 här: MARATHON MAN

wwm

Littons imponerande resultat innebar också att han vid några tillfällen var först över mållinjen, i alla fall i sin åldersklass.I West Wyoming Marathon var han till och med snabbast av alla – även om det officiella resultatlistan bara bestod av 29 namn och det småningom visade sig att alltihop var påhittat.

Den som i dag googlar på West Wyoming Marathon kommer till en sajt som säljer t-shirts, muggar, musmattor och annat med logotypen för det fiktiva – och därmed snudd på kultförklarade – loppet. Sidan har ingenting med Litton att göra men överskottet sägs gå till forskning för  cystisk fibros – precis som Litton gjorde en gång i tiden genom en hemsida där han redovisade löpresultat, däribland sina egna (ett av hans barn hade just den sjukdomen)

1 kommentar

  1. Vilken historia! Han har verkligen gjort sig ett namn i löparkretsar, men kanske inte på det sätt han hade hoppats. Mannen, myten, legenden 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

1 − ett =