Montreal: jogg i Cohenland

image

Stärkt av morgonjoggen i Reykjavik knöt jag skosnörena och gav mig ut i på Rue Saint-André, följde gatan norrut mot Parc la Fontaine. En mysig liten oas med gräsmattor, träd (många lönnar förstås) och hundratals ekorrar. En lyckad liten runda på 6.1 km.

canada

Gillar verkligen inte att springa bland bilar – om det är mycket trafik – vilket det faktiskt inte var på Rue Saint-Andre trots att den ligger mitt i Montreal.

Egentligen hade jag lust att fortsätta på en långrunda uppför Mont Royal och springa förbi Leonard Cohens hus men dit får jag ta mig en annan dag. Mästaren själv är väl sällan eller aldrig hemma nuförtiden, men det hade ju varit coolt att passera förbi precis när 81-åringen öppnar dörren för att hämta in sin morgontidning.

”I love to speak with Leonard
He’s a sportsman and a shepherd
He’s a lazy bastard
Living in a suit”
(Going Home)

Får tillräckligt med Cohen-vibbar ändå, nere i hamnen finns exempelvis referenser till Suzanne, en av Cohens första och största hittar:

”Now Suzanne takes your hand and she leads you to the river,
She is wearing rags and feathers from Salvation Army counters,
And the sun pours down like honey on Our Lady of the Harbour”

Och där står hon, Lady of the Harbour, uppe på taket till Chapelle Notre-Dame-de-Bon-Secours. Även om solen kanske inte blänker som honung just när jag tittade förbi, men det är hon. På riktigt. Statyn, alltså. Och jag är äntligen i Kanada för första gången i mitt liv!

nextstopcanada
(Sakhir, Bahrain 2015)

Nu är jag i och för sig inte i Montreal för att hänga utanför Cohens hus utan för att titta på formel 1, där loppet avgörs på en ö ute i floden. Det är sjätte året i rad som Polaren Per och jag ger oss ut i världen för att titta på ett Grand Prix – vi lärde känna varandra redan när vi gick i sexan i Uppsala (1980) och har lyckats hålla kontakten, trots att det är länge sedan vi bodde i samma stad. F1-utflykterna har blivit vår ”guy thing” och Kanada har länge stått högst upp på önskelistan. Loppet blir det 17:e i ordningen som jag ser live, Polaren Pers 6:e.

Tyvärr blir det ”bara” en snabbtur till Kanada, jag hade så gärna haft mer tid för att kunna åka över till västra sidan och se de fantastiska fjordarna i British Columbia, mäktiga Rocky Mountains och en fantastisk vildmark. Men det är långt dit, inrikesflyget tvärs över kontinenten tar i regel 6-7 timmar… Det är längre än att flyga från Sverige till Kanarieöarna, rent ofattbart stort.

Löparskorna hade också förstås fått följa med västerut – även om jag gärna sett en morgonjogg utan närkontakt med någon grizzlybjörn… För då lär det inte hjälpa ens om man håller världsrekordtempo – björnar är grymt snabba och definitivt inget att leka med.

RunTobyRun!
(finns nu även på Facebook)

16 montreal
Jogg på Rue Saint-André

cohen
Leonard Cohens hus vid Parc Portugal i Montreal.

cohen2
Lady of the harbour – omsjungen i ”Suzanne”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

3 + fyra =