Avrundar träningsåret i blöt Smålandsterräng

Hallbygården Axamo

Avslutar mitt fjärde löpår med dubbla terrängpass i Småland: milen i Axamo och 7.5 km i Öxnehaga. En härlig liten utflykt!

Hamnar i Jönköping för att lämna av sonen på Dreamhack och, precis som för ett år sedan (”våt dröm för en asfaltsgnuggare”), passar jag på att utforska lite ny terräng.

Hällregnet har, lämpligt nog, avtagit när jag ger mig ut på dagens första runda vid Hallbygården i Axamo. Milslingan är skönt kuperad och växlar mellan skogsväg, anlagd gångväg på grus och stigar, inte så sällan smala, blöta och fulla av rötter så det krävs full koll på var jag sätter fötterna.

Axamo hallbygården

Det är en varierad och skön runda, men lite si och så med skyltningen. Ibland står det tre gula skyltar på rad längs en raka där det inte går att springa på mer än ett håll – däremot tvingas jag stanna flera gånger och leta mig fram i vägskäl.

Precis som i Öxnehaga är det bara skyltat åt ett håll och det finns heller inga avståndsmarkeringar mer än en skylt vid 4 km, som ser högst inofficiell ut och därmed inte helt pålitlig.

Men, hursomhelst, en trevlig runda bland tallar och blåbärsris.

Axamo hallbygårdenExempel på vägskäl där det saknas gul markering för att hitta rätt.

Öxnehaga – återkomsten

Efter Hallby satte jag mig i bilen, kollade F1-kval i mobilen och gav mig sedan ut på nytt i Öxnehaga. Löpspåren intill Öxnegården var lika härliga – och kuperade – som jag mindes dem och inte minst femkilometern är en favorit, kanske rent av det bästa spår jag sprungit.

Den avslutande 2.5-rundan bjöd på en riktig monsterbacke och där och i några andra branter tog jag det väldigt lugnt, har känt mig lite hostig de senaste nätterna och vill inte ta i för mycket. Och tänk, väl tillbaka i bilen började regnet ösa ner igen, snacka om tajming!

Med detta avslutar jag mitt fjärde träningsår (19/6-18/6) och konstaterar att det blev bara drygt 100 mil, en bra bit under målet på 120. Men det är å andra sidan inte så konstigt med tanke på att jag tappade tre månaders träning. Skit samma, nu tar vi nya tag! Härnäst väntar Blentarpsmilen nästa söndag, som också bjuder på backar. Första 3 km klättrar typ 65 meter uppför Romeleåsen.

RunTobyRun!

Öxnehaga
Öxnehaga

1 kommentar

  1. Roligt att utforska nya rundor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

tolv + två =