BLENTARP: över förväntan på tung mil

blentarpsmilen
Blentarpsmilen bjuder på en kuperad bana uppför Romeleåsen.

sverige
# 28 – 160626
Blentarpsmilen 10 km
51:38 (5:10/km)


Ett klassiskt skånskt motionslopp som återuppstått men med en seg kropp på en rätt kuperad bana var det förstås svårt att prestera någon topptid. 51:38 är en tid jag får vara ganska nöjd med utifrån förutsättningarna.

Var länge osäker på om det skulle bli något lopp. Kroppen har känts lite skum, oklart om det är någon förkylning som borde brutit ut eller om det är de senaste dagarnas extremväder – upp mot 30 grader på dagarna, kvavt med blixt och dunder nattetid och därmed dåligt med sömn.

Noterade nöjt i morse att väderprognosen verkade stämma och att det skulle bli en mil i ”normalt” svenskt sommarväder, det vill säga 17 grader och några regnstänk i luften – ett klart bättre löpklimat än 28-29 grader….

Blentarpsmilen hade annars sin storhetstid på 80-talet, då en svensk OS-marathonlöpare satte banrekord med en tid på drygt 30 minuter. När loppet återuppstod i fjol, efter 25 års dvala, ändrades bansträckningen till en tuffare slinga – speciellt första 3 km som bjuder på nästan 65 meters stigning uppför Romeleåsen – så det gamla rekordet lär nog stå sig. (Dagens snabbaste tid var 35:36)

16 blentarpsmilenplakett

Överlag kändes det som ett bra arrangemang: tydligt skyltat, gott om funktionärer, Lions som höll ordning på parkeringen och kiosk med humana priser.

Visst var det lite rörigt i starten när alla, inklusive en flock barn, skulle iväg samtidigt på den smala grusvägen och visst hade det kunnat bli såphalt i gräset på spurtsträckan – om det regnat – men trots allt är det sånt som höjer trivselfaktorn.

Kändes som att Blentarpsborna saknat sitt lopp under de år det låg nere, tills en nyinflyttad snubbe (Tobbe Svensson) tog initiativ till en nystart – utan att veta om loppet skulle locka 25 eller 300 löpare. Förra året blev det drygt 125, i år ungefär 150.

Loppet då? Ja, redan efter en kilometer börjar ”eländet” med några sega backar. Efter toppen vid 3 km – ”bergspriset” – går det nerför på gruset och när jag halvvägs och kommit in i ett bra flow så går det plötsligt uppför igen, en sandig slänt och sedan en sandig stig i 2 km innan loppet fortsätter på asfalt genom villakvarteren. Sista biten mår jag lite illa men biter ihop och tar mig i mål på en, som sagt, hyfsad tid efter förutsättningarna.

Denna gång stannade jag, för ovanlighetens skull, över prisutdelningen och belönades med ett partypack drycker från det lokala musteriet 🙂

5 km: 25:36
10 km: 51:38 (26:02)

RunTobyRun!
finns även på Jogg.se och www.facebook.com/runtobyrun/

image
Målområdet på Blentarps IP.

5 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

 1. Bra jobbat! Låter som ganska tuffa backar.
  Jag tror helt klart att det är vädret som gör att allt, både löpningen och annat, går tungt. Iallafall jag sover jättedåligt i värmen, lika seg i skallen om dagarna som när man hade nattvaken bebis.

  1. Har oxå svårt att sova och sen känner man sig bakis hela dagen och är sen för trött för att sova. Avundas alla som kan ta powernaps, oavsett tid och plats. Orättvist!

  2. Hade 55 blankt som mål så det gick helt klart över förväntan (grundregel 1: sätt aldrig för tuffa tidsmål, sätt ett som är lsgom och ge sen dig själv en klapp på axeln när du klarar det…)

  • Tobbe28 juni, 2016 kl. 13:17
  • Svara

  Bra jobbat i söndags och va´ kul att du uppskattade vårt arrangemang! Hoppas på återseende nästa år!

  Med vänliga hälsningar
  ”Den nyinflyttade snubben” :-)
  (a.k.a Tobbe Svensson, tävlingsledare Blentarpsmilen)

  1. Hej Tobbe! Inte omöjligt alls att vi ses nästa år, beroende på när och hur jag tar semester.

   Tycker det var kul att du sprang loppet när du var liten och att du efter flytten till Blentarp tog dig an projektet att återuppliva det! Det är ju trots allt en hel del jobb…

   / thobias

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

15 + 15 =