Löpning i racerfart

Montreal
Montreal 2016

Vill du springa lopp i racerfart? I så fall kan kanske Rainbow Run på skånska Ring Knutstorp vara något för dig. Vill du hellre ut i Europa finns det flera Grand Prixbanor som erbjuder möjlighet att springa på klassisk motormark.

Ett av mina stora intressen, vid sidan av löpning, är att titta på formel 1 och hittills har det blivit 17 resor ut i världen för att se loppen live på de mest skilda platser: Belgien, Bahrain, Kanada, Malaysia…

Jag har kört personbil runt Monacos F1-bana och tagit mig runt flera banor till fots, men nästa gång får det kanske bli med löparskorna på? Här är en snabbscanning av utbudet i Europa:

Engelska Silverstone står värd för helgens Grand Prix, det tionde i ordningen i årets VM-kalender. Här arrangeras också i maj varje år ett lopp om 10 kilometer, det vill säga två varv runt den klassiska banan.

Spa 2012
Spa-Francorchamps 2012

I mars håller min favoritbana, belgiska Spa-Francorchamps, sitt lopp och erbjuder möjligheter att springa både 7 km (1 varv) och 14 km (2 varv). Banan är mycket utmanande och kallas inte för inte för ”den ardennska bergochdalbanan” och den värsta stigningen i Eau Rouge är inte mindre än 60 meter från sänkan (där jag står på bilden) och upp till krönet. Tufft!

Tuff är också tyska Nürburgring, där det i juni varje år arrangeras ett 12-kilometerslopp på delar av den kuperade banan som går under smeknamnet ”det gröna helvetet”. Och som om det inte var nog med backarna har arrangörerna av ”Strongmanrun” lagt in 17 hinder som löparna också ska ta sig över. De riktiga atleterna tar givetvis banan två gånger efter varandra.

Även den andra tyska GP-banan, Hockenheim, arrangerar ett lopp i form av en lagtävling/företagsevent där deltagarna ska ta sig runt ett varv (4.8 km) på en bana som i jämförelse med Spa och Nürburgring är platt som en pannkaka.

Monza 2006
Monza 2006

Ett av de mest klassiska loppen i Italien är ”400-metersloppet” på Monza, det vill när fansen stormar banan efter målgång för att springa till prisceremonin. Extra fort går det när Ferrari vunnit, som på bilden ovan.

Även här arrangeras ett hinderlopp, Monza Power Run som arrangeras nästa helg. Banan är 8 km och bjuder på 20 hinder och givetvis går det även här att springa dubbelt.

En annan klassisk italiensk bana är Imola, eller Autodromo Enzo e Dino Ferrari som den egentligen heter och som brukar anvnändas som start och målområde för ett 15.3-kilometerslopp på hösten. Loppet arrangeras i år för 48:e gången men går alltså til stora delar på vägar utanför banområdet.

IMG_0185
Monaco 2016 – på väg in i tunneln

I Monaco har jag ju själv sprungit, så sent som i mars i år och tänker återvända i mars nästa år för att göra om Classique des Riviera/Riviera Classic där sista 1.5 km följer GP-banan genom tunneln, runt hamnen och via Rascasse till målet ”mitt i” F1-depån. Den som väljer att springa den kortare distansen (Monaco Run 10 km), gör ytterligare några hundra meter på start- och målrakan.

Singapore 2009
Singapore 2009

Utanför Europa finns det förstås flera möjligheter. Kanadas GP i Montreal körs på en ö och på vägar som normalt är öppna för vanlig trafik, så där går det att ta en morgonjogg i princip när som helst. Banan ingår även i början av banan på Montreals hel- och halvmarathon i september varje år. Även Singapore består av vanliga gator, om än lite mer trafikerade än Montreal. Sepang-banan utanför Kuala Lumpur har ett 5 km-lopp, liknande ”colour run” fast med tema vatten och Circuit of the Americas (Austin, Texas) erbjuder en endurancehelg i december med starter på såväl 5 som 10 km, halvmarathon och marathon där de längre distanserna inte bara går på banan utan även tar ett varv utanför, typ följer staketet runt anläggningen…

Som sagt, vill man ut i världen och springa lite annorlunda lopp så finns det en uppsjö att välja bland – även på formel 1-banor. Om man inte hittar något trevlig stadslopp, landsvägslopp, traillopp eller varför inte en marathon runt vingårdarna i Medoc…

knutstorp2
Ring Knutstorp 2007

Rainbow Run då? Jo, det arrangeras i år för första gången på Ring Knutstorp, nära Röstånga och snudd på mitt i Skåne, med möjlighet att springa 2, 4, 6, 8 eller 10 km – eller flera sträckor. Har därför utmanat mig själv att springa alla fem och 20 km borde inte vara några problem, om jag bara håller mig frisk, sedan hoppas jag kunna klämma den sista milen på ren vilja.

Följ bloggen så får du se hur det går!

RunTobyRun!
Finns numera även på Facebook: www.facebook.com/runtobyrun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

4 × 4 =