Störiga kommentarer

Min bloggkollega Malin Johansson, alias Rund är också en form, skrev häromdagen om ett fenomen hon retar sig på bland (vissa) löpare:

Det handlar om kommentarer typ ”Jag är så himla sugen på att testa ett maraton, men är osäker på om jag klarar det”. Vilket ju kan tyckas lite märkligt, speciellt om personen i fråga gör en halvmara på 1.34:59 så är det väl självklart att vederbörande också borde kunna greja dubbla sträckan – frågan är bara hur fort?

Malin ställer sig frågan om kommentaren verkligen betyder ”klarar jag en mara” eller om det i själva verket innebär ”klarar jag en mara under 3.20?” och om det i så fall är ett misslyckande om personen ”bara” springer på 3.40? Onekligen en intressant spaning!

När jag tog upp löpningen igen, 2012, noterade jag snabbt vilken resultatfixering det finns runt löpning. Mycket av detta kommer förstås från oss löpare (jag själv är inget undantag trots att mina tider inte är några supertider utan högst normala) men – och det förvånade mig – i ännu högre grad bland icke-springande vänner, bekanta och arbetskamrater och som gång på gång rabblade mantrat ”vad gör du milen på?”.

Visst, det var kanske framför allt ena könet som ställde denna frågan – typisk guy thing? – men det var inte faktiskt inte bara snubbar…

En annan sak jag kan störa mig på i olika löparforum, bloggar och artiklar är uttrycket SUB eftersom det inte bara innebär att man gått under en viss tid utan även används – medvetet eller omedvetet – som en markör för att visa att man är bra, rent av bättre än de flesta: ”i dag var det tungt, så jag lyckades inte göra SUB 38 på milen”.

Visst, många av oss tycker det är något speciellt med att nå olika gränser, som hela och halva timmar eller 10-tal minuter, typ första gången man springer milen under 50 minuter eller första halvmaran under 1:50. Men SUB 38? Ser sällan någon som skriver att de gått från SUB 57 på milen till SUB 53 – fast prestationen i fråga kan vara minst lika fantastisk som att äntligen sänka sig från 38:15 till 37:57.

Nej, uttrycket SUB lär du inte hitta fler gånger i denna blogg!

RunTobyRun!

3 kommentarer

  • Christina Sedwall5 oktober, 2016 kl. 22:39
  • Svara

  Förlåt en okunnig bloggläsare men vad betyder SUB?
  Christsina

  1. Att man springer under en viss tid, exempelvis milen på 39:57 är lika med SUB 40, maran under tre timmar SUB 3 eller att man ”är sub3” på maran.

    • Christina Sedwall6 oktober, 2016 kl. 14:46
    • Svara

    Verkar vara i ”subbiigaste” laget. Det är mycket som vi som inte står på några startlinjer slipper höra.
    Christina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

elva − 4 =