Gott nytt vemod!

Årets sista runda är avklarad – 6.6 kilometers gråmulen promenad – och i morgon väller det stora vemodet in när träningsdagboken nollställs och börjar om på noll igen. Vilken tur att jag har ett ”räkneverk” till som mäter juni-juni och som har lite fler mil på banken!

Ser nu fram mot tio dagars ledigt, där jag kan röra mig lite normalare än på jobbet  och förhoppningsvis fortsätta förbättra statusen på min rygg (kontorsjobb är de facto onormalt, i alla fall ergonomiskt sett). Morgnarna och förmiddagarna är fortfarande värst, då är ryggen stel och öm men efter lunchpromenaderna har det lossnat och det innebär att jag den senaste veckan fått ihop inte mindre än sex promenadpass, runt 6 kilometer i snitt och i ett stegvis snabbare tempo. Men även om det går åt rätt håll räknar jag med att det kommer att dröja åtminstone en vecka till innan jag vågar pröva på att jogga.

1463.8 km blev det totalt under 2016, varav knappt 430 km under det fjärde och sista kvartalet och det betyder lika mycket i kronor i löparbidrag som detta kvartal går till Plan Sverige. **

Överlag var det en fantastisk löphöst, där jag klarade av årsmålet på 1200 km redan den 29 oktober i samband med de fem loppen på Ring Knutstorp. Extra kul är det att titta på den nedre bilden, som visar antal tränade kilometer i jämförelse med en fiktiv farthållare, inställd på just 1200 km, där det blev ett rejält lyft under hösten.

kuta

På grafen syns två tydliga dippar, en förkylning i månadsskiftet januari-februari och sedan en rejäl utförsbacke i maj, förra gången jag hade ont i ryggen. Höstens båda marathonlopp (3 september och 13 november) är också lätta att se. Men nu är det historia. I morgon börjar allt om på noll igen…

Till sist: det blev inget nytårslöb i Köpenhamn i år, som traditionen brukar bjuda. Fyra år i rad har jag ju avslutat året med att springa detta trevliga lopp (10 eller 21 km) men i år var det bestämt sedan länge att jag inte skulle ställa upp – för att bättre utnyttja årets sista veckor till återhämtning och återuppbyggnad. Med facit i hand, ryggen alltså, kändes det beslutet än mer rätt. Men samtidigt synd att missa, gillar verkligen stämningen där.

RunTobyRun!

** Årets löparbidrag gick till Unicef, Skandinaviska barnmissionen, Läkare utan gränser och Plan. Började med detta 2015 och kommer att fortsätta även under 2017, fast med delvis nya mottagare.

4 kommentarer

Hoppa till kommentarformuläret

  • Christina Sedwall2 januari, 2017 kl. 13:32
  • Svara

  Önskar dig ett riktigt Gott Nytt Löparår! Inklusive promenader.

  Det är vad jag själv ska försöka satsa mer på än tidigare. Med eller utan pumpstavar. Att börja föra dagbok/statistik vore kanske en morot?

  Christina

  1. Ja, det är en bra ide. Tack vare den kan jag konstatera att min träning 2012-2016 motsvarar ungefär sträckan Köpenhamn-Boston. Om jag hade varit en fågel det vill säga.

   Oxå kul med funktion som stämmer av mot träningsmålet (som på bilden)

    • Christina Sedwall2 januari, 2017 kl. 19:43
    • Svara

    Ja, ja. Jag tänker mig ”pricka” för de dagar jag verkligen tagit en rejäl promenad så att det liksom ”syns”.
    Som mamma har jag alltid undrat vad du fått din fascination för statistik ifrån. Som du dessutom är duktig på att presentera på ett begripligt sätt.
    I övrig sägs det att Boston ska vara en fin stad.
    Christina

    1. Har iofs bara varit i Boston på dagsbesök men det var fint

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

femton − 10 =