Överviktiga siffror

Jag erkänner: det finns en hel del som jag är stolt över att jag uträttat sedan jag återuppstod som löpare för snart fem år sedan. Men dit hör tyvärr inte att hålla koll på min vikt…

Sommaren 2012, när jag började löpträna efter 16 års uppehåll, var det för att må bättre och orka mer. Jag hade inget långsiktigt mål med min träning och det där med vikten, det var ingenting jag tänkte på även om vågen började närma sig tresiffrigt och slutligen peakade runt 102 kilo.

I maj 2013, elva månader senare, hade jag inte bara gått från noll till att springa en marathon på 4:24 – vilket jag förstås är stolt över – jag hade också tappat närmare 17 kilo och vägde in på dryga 85. Det var jättekul att ställa sig på vågen så jag gjorde det ofta, ibland varje morgon – man väger ju rimligen mindre när magen är tom.

Efter ett tag hade jag ökat några hekto, sedan några kilo och under en lång tid låg matchvikten omkring 92-93 kilo. Men så, hösten 2015, tvingades jag till operationsbordet för att plocka bort gallblåsan och efter det rasade vikten igen till 83 – den lägsta noteringen sedan 1900-talet.

Numera väger jag mig inte så ofta – helt enkelt för att det inte är kul längre och för att jag har ”bättre” saker för mig – men i morse gjorde jag det och då visade vågen 94, vilket kanske är i mesta laget; hade jag lyckats ligga kvar runt 83-85 kilo så hade jag definitivt haft anledning att känna mig stolt, men att lägga på sig tio kilo igen är förstås inte så kul.

Som jag ser det finns det tre sätt att hantera situationen på: att anamma någon form av diet, att svälta eller att leva på som jag alltid gjort. Jag äter mig mätt på lunchen, tar ibland något gott till kaffet och tar gärna ett par glas vin även en måndagkväll om det ska tittas på Homeland. Och det får mig att må bra…

Dessutom, tittar man på min viktutveckling de senaste åren så gick det neråt 2013, sedan uppåt igen, neråt 2015 och sedan upp igen till där vi är nu. Upp-ner-upp-ner, så rent statistiskt borde jag tappa ett antal kilo även i slutet av 2017. Och till dess har jag förhoppningsvis hunnit beta av i runda tal 100 mil skön löpning!

RunTobyRun!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

sjutton − sexton =