Lurad på musiken


Skanörsmilen 2014.

Läste tidigare idag ett intressant blogginlägg av journalisten och löpcoachen Petra Månström om att lyssna på musik medan man springer – och den stora frustrationen hon kände när arrangörerna av Kungsholmen runt tvingade henne att ta av sig lurarna.

Hörlursförbud på lopp – hiss eller diss? undrar Petra och bland kommentarerna på bloggen och hennes Facebooksida är det förstås blandad kompott, allt från de som aldrig skulle kunna tänka sig att kuta utan musik till de som tycker att det borde vara självklart med ett förbud.

Själv har jag nästan alltid med musik i öronen när jag tränar men har aldrig haft det under något lopp eftersom jag inte vill missa själva upplevelsen, grejen med att frivilligt ställa sig i en startfålla tillsammans med andra otåliga och sedan stressa iväg. Jag vill känna pulsen, rytmen, atmosfären, ljudet av tusentals fötter som alla trampar mot samma mål, alla åskådare, alla intryck som förhöjer upplevelsen och gör det speciellt att springa där och då och inte bara ta sig från A till B.

Innan jag skaffade mig löpklocka hände det dock ett par gånger att jag sprang lopp med lurar för att kunna lyssna till uppdateringar från min runkeeper (som på bilden ovan). Men då hörde jag ju allt annat som hände runt omkring mig – inklusive funktionärernas anvisningar – och jag antar att det är den säkerhetsaspekten som arrangörerna vill värna om de säger nej till lurar. För det kan ju inte vara själva lurarna som är problemet.

Jag är heller ingen vän av godtyckliga regler – du kan inte säga åt löpare att ”det är okej att ha musik i öronen om du inte spelar för högt” för då blir det ju bara larvigt. För jag skulle vilja se den funktionär som tar en löpare i örat och säger ”du där, 313, du spelar för högt!”. Och finns det ett förbud så bör det ju kommuniceras tydligt innan loppet så att man inte står där, som Petra gjorde på Kungsholmen, och tänker vafan.

Jag tycker också det är barnsligt att säga åt vuxna människor hur de får eller inte får springa. Får vi rösta, ställa upp i riksdagsval och handla mer eller mindre lämpliga mängder alkohol på bolaget så borde vi också anses tillräckligt mogna för att själva avgöra om vi vill ha musik i lurarna (för att inte tala om vilken sorts musik det ska vara!).

Nej, det viktigaste för mig är att alla njuter av sin löpning, oavsett om man tar det lugnt eller vill vara med och slåss om pallplaceringar eller slå rekord. Vill du kapsla in dig med lurar, keps och solglasögon och springa i din egen ”bubbla” – fine – vill du spöka ut dig som en smurf eller Bananer i pyjamas – fine – du kutar på ditt sätt, jag kutar på mitt och respekterar vi bara varandra och ger varandra tillräckligt med utrymme blir det nog bra. Oavsett om du lyssnar på Nightwish eller Sven-Ingvars i lurarna.

RunTobyRun!

PS. Följ mig även på Jogg.se eller facebook! DS.

 

2 kommentarer

    • Christina Sedwall23 april, 2017 kl. 15:40
    • Svara

    Men hör man hejaropen med lurar på?
    Christina

    1. Tveksamt. Men det beror förstås på volymen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

4 × fyra =