”Du är ju för gammal för sånt här”

Ute på landet, där jag bor, säger man hej till alla man möter i byn. Ja, möjligen inte uppe vid tågstationen för dit kommer även folk från grannbyarna och där hejar inte alla som de brukade göra på den gamla busskurens tid. 

På dagens milrunda mötte jag bland annat en äldre kvinna med något slags Jack Russell-liknande hund. Det är möjligt att jag sprungit på henne förut, men jag kan inte placera varken henne eller hunden, möjligt att hon flyttat in nyligen i något av de nybyggda husen mellan oss och skolan.

– Hej, sade jag när jag lufsade förbi.
– Hej, svarade damen med hunden, för att i nästa andetag lufta sin oro för min hälsa:
– Du borde inte hålla på och springa så där.
– Nähä, svarade jag och stannade upp och stängde av musiken.
– Varför inte det då?
– För du är ju ingen ungdom längre.

Ok. Det var mitt i prick, mitt i 50-årskrisens epicentrum. Så vad svarar man på sånt? Ja, i ett annat läge, en annan situation, en annan människa hade det kanske varit frestande att säga ”ska väl du skita i” och springa vidare. Men knappast till en äldre dam med hund (som dessutom visade sig vara hennes sons, men eftersom sonen var ute och reste i jobbet för jämnan hade hunden blivit halvt adopterad – något motvilligt – av den äldre kvinnan).

Så vi började prata om hälsa och att springa och att gå – hon brukade ofta ta långa promenader, även utan hund – och jag visade pulsmätaren på min klocka och konstaterade att det här tempot var minsann allt annat än ohälsosamt.

Det gick väl fem-sex minuter innan vi vinkade adjö och jag kunde fortsätta min löptur längs 101:an och då kom jag ju förstås på vad jag borde svarat. Att jag skulle visat henne vad jag lade upp på Facebook förra veckan:

Springa maraton vid 92, halvmara vid 94 och dessutom efter att ha besegrat cancer tre gånger, ja historien om Harriette Thompson slår det mesta. Snacka om krutgumma!

Undrar hur många gånger hon fått höra att hon är för gammal?

RunTobyRun!

PS. Nästa gång jag springer på damen med hunden ska jag tacka henne för att hon inspirerade mig till detta inlägg på bloggen! DS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

18 − 9 =