3 x Öland

Har en skön vecka på Öland och passar förstås på att springa lite – något jag aldrig gjort förut. Här på Öland alltså…

Sammanlagt har det blivit tre rundor under veckan; två kortare med K och en längre morgonrunda på 15.9 km som gick både på småvägar och på en 7.2 kilometersslinga i skogen nedanför Ekerums Golf & Resort.

Öland lär ju vara en vit fläck på kartan när det gäller motionsspår, i alla fall om man ska tro Philip Persson och Oskar Jensen Sonden som gjort en inventering i bokform av ”Sveriges bästa motionsspår”. Å andra sidan finns här massor av småvägar som passar bra att springa eller cykla på. Och så finns det Ekerum.

Ekerum, strax söder om Borgholm längs 136:an, erbjuder nämligen spår i flera längder, som golfanläggningen skyltat upp – även om stigarna nog till största delen är allmänt gods – och av dessa valde jag alltså den svarta 7.2-rundan.

Hade förväntat mig en slinga runt ett antal fairways, med fara för att få en golfboll eller två i huvudet, men det är egentligen först sista kilometern som terrängen börjar andas golf. Innan dess bjuder 7.2-rundan på skön och varierad löpning på grusväg och allehanda stigar, där man emellanåt får kolla var man sätter fötterna så att man inte snavar på någon rot eller sten. Banan och skogen skiftar karaktär flera gånger och bjuder också – högst otippat – på en monsterbacke uppför åsen. Riktigt tuff!

Extra vackert blev det när jag kom ner till Kalmar sund, som låg alldeles spegelblankt och fint. En riktigt härlig morgon (och med tanke på att termometern sedan stack upp över 30 grader var det förstås extra skönt att komma ut tidigt).

Kul också med alla djur längs vägen: får och kossor, hare, hjortar och en glad gammal tax som kom ut och sade hej.

RunTobyRun!

Första löprundan på Öland både för mig och K. Extra kul att det blev samtidigt!
Vindstilla och spegelblankt på Kalmar sund
Monsterbacke – oväntad krydda på Ekerums 7.2-slinga
Skönaste biten på Ekerums 7.2-slinga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

ett × 3 =