Känner du flygskam?

Jag skäms inte för att ta flyget ibland men tycker förstås att det är bra om flygskam-debatten kan få fler att fundera över om det finns andra alternativ till flyget innan man slentrianmässigt bokar sin biljett.

I år har jag exempelvis gjort aktiva val två gånger och tagit tåget till Uppsala istället för att flyga via Arlanda. När det gäller Färöarna, däremot, om två veckor så känns ju enda alternativet – båt – inte särskilt lockande. Dels tar resan flera dagar, dels går det bara typ en avgång i veckan så det skulle krävas två eller rent av tre veckor för att ta sig dit och hem. I ett sånt läge tycker jag knappast att man ska känna någon flygskam – däremot kan man förstås ta sig en funderare över om man verkligen måste åka just dit eller om det finns något alternativt lopp som ligger närmare till.

Att åka tåg är egentligen rätt mysigt. Tåglufferna 1989 och 1992 sitter fortfarande kvar på näthinnan och visst vore det bra om den nyväckta tågtrenden håller i sig så att någon äntligen får tummen ur och råddar ihop en gemensam europeisk sökmotor och bokningsystem för tågresor. Förvisso hade jag själv inga problem att ta mig runt Europa utan internet, på något sätt löste det sig alltid. Samma sak med boendet. Men om det går att sälja flygresor och hotell via gemensamma databaser (Mr Jet, Hotels.com m fl) så borde det väl även gå att samla alla tågbolag under ett och samma paraply? Men hittills har det tydligen varit för svårt. Hm…

Slutligen hoppas jag att det blir en marknad för fler specialtåg, som Snälltågets resa till Berlin marathon (se bilden). 998 kronor tur och retur är inte bara överkomligt, det är dessutom klart billigare än de resor jag idag kunde söka fram från Kastrup (från 1487 kr plus 240 för tåget över bron).  Blir faktiskt lite sugen på att åka ner till Berlin den helgen, fast jag inte ska springa…

Kuriosa: tåget till Berlin passerar dessutom nästan utanför mitt fönster på sträckan mellan Malmö och färjeläget i Trelleborg.

RunTobyRun!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

sjutton − 3 =