Färöarna dag 2

Utanför vår ”stova”, redo för morgonjogg!

Har sagt det förr och det tål att sägas igen: bästa sättet att uppleva en ny plats är ofta med löparskor på fötterna. Inledde därför dagen med en sightseeingjogg genom centrala Torshavn.

Tinganes, ”regeringsudden” i Torshavn

Det blev bland annat ett stopp vid premiärministerns och finansministerns gemensamma kontor på Tinganes, en liten udde med välbevarade gamla hus som är en riktig liten pärla. Och tänk, där sprang jag även på en katt som måste vara densamma som jag mötte på samma ställe för två år sedan! Hönorna, som också sprang omkring den gången syntes dock inte till.

Här ”bor” Färöarnas premiärminister – ett rött hus med gräs på taket.
Samma kisse som 2017?
”Skansin” byggdes som skydd efter ett angrepp av turkiska (!) pirater 1628.

Vi kom också upp till ”Skansin” och stannade till vid en oansenlig men spännande skylt som berättade om fästningens historia. Tänk att stället våldgästats av turkiska pirater på 1600-talet! Visst blir man nyfiken på hur 17 hamnade turkarna på Färöarna?? Snacka om snedseglare!

Pustar ut

Efter en andra frukost gav vi oss ut på en andra sightseeing i – hör och häpna – soligt väder. Denna gång bar det inte av till fots utan med de röda stadsbussarna, som är helt gratis att åka med. Utsikt ingår!

Utsikt från Färöarnas nationalmuseum

På kvällen laddade vi med en enorm pizzabuffe och tog oss sedan till ”Perlan” och Reinsariid, som ligger fem minuters promenad från vår lilla stuga med grästak och fungerar som tävlingscentrum under Atjan Wild Islands Festival. Årets upplaga, som är den andra i ordningen, har lockat över 400 löpare från 20 länder – däribland Australien, Sydafrika och Kanada.

Filmfestival i trång lokal.

Programmet erbjuder, förutom löpning, även klättring, kajakpaddling, segling, att simma i grottor och så kvällens äventyrsfilmfestival, den första av sitt slag på Färöarna. De fem kortfilmerna var alla inspelade på ögruppen och spännande – även om lokalen i sig inte var den bästa för filmvisning…

Väderprognosen för i morgon. Än så länge ser det ut att kunna bli perfekta förhållanden. Men det kan svänga väldigt snabbt på Färöarna…

Sammanfattningsvis känns det rätt bra i kroppen inför morgondagens brutalstrapats och det ser dessutom ut att bli riktigt fint löpväder. Jag ska göra mitt bästa för att ta det lugnt och försöka njuta – branterna till trots – och ta många fotopauser. Och att komma i mål utan att snubbla på fel ställe… För hur jag vrider och vänder på detta känns det som att nästan alla andra löpare är bättre tränade, mer erfarna av tuff terräng och helt enkelt bättre förberedda på alla sätt och vis.

Så hjälp mig och håll tummarna i morgon från klockan 11!

RunTobyRun!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

sexton + 10 =