Corona

Polen har – hittills – inga konstaterade Coronafall, men nu börjar oron sprida sig inför VM i halvmaraton om fyra veckor (som jag fortfarande hoppas kunna springa).

Fick mejl från arrangörerna i Gdynia i morse, där man konstaterar att man följer utvecklingen men att det än så länge inte finns någon anledning att ställa in loppet. Men för allas säkerhet kommer en rad åtgärder att vidtas:

  • Tempen kommer att mätas på alla, som är på väg in på Expon för att hämta sina nummerlappar (exakt hur framgår dock inte)
  • Löparnas väntetid i startfållan minimeras till max 15 minuter
  • Alla funktionärer kommer att bära handskar
  • Vid målgång får löparna sin medalj i handen, inte runt halsen
  • och vid misstanke om Corona kommer personen i fråga att tas till speciella tält för provtagning och – i värsta fall – invänta transport till sjukhus. Tälten kommer att finnas både vid Expon, vid start och vid mål.

Jag är inte särskilt orolig men det här visar att det är allvar nu – även för oss som bor långt, långt från Kina. I helgen ställdes Tokyo Marathon in för alla utom eliten, halvmaran i Paris ställdes in helt och hållet och vem vet hur det blir med VM i Gdynia?

De polska VM-arrangörerna har uppenbarligen råd att bygga upp en organisation för att kunna upptäcka och ta hand om eventuella fall av Corona. Men hur blir det med alla mindre lopp? Tja, en inte allt för vild gissning är att många kommer att dra i nödbromsen för att vara på den säkra sidan.

Det är, med andra ord, stor risk att vi kommer att få uppleva en vår och sommar med långt färre lopp och arrangemang än vanligt. Om så blir fallet är det förstås trist på alla sätt och vis – men det är som det är. Hälsan måste förstås gå först.

RunTobyRun!

1 kommentar

  1. Jag funderade faktiskt på det här idag, om det kan bli så att Köpenhamn marathon blir inställt. Såna här stora arrangemang kan ju säkert vara i riskzonen att ställas in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

två × två =