Oväntat PB i Trelleborg

I eftermiddags hämtade jag bilen på verkstaden i Trelleborg och passade sedan på att springa ett varv runt ”BUS”-banan. Och minsann, det blev ett högst oväntat personbästa på en bana jag normalt försöker springa så långsamt som möjligt.

Har gjort sammanlagt ett 30-tal varv runt Backyard Ultra Sydkustens 6.7-kilometersrunda i västra Trelleborg, oftast med målsättningen just att springa så långsamt som möjligt – för att orka fler varv enligt Backyard Ultra-konceptet. Det brukar innebära varvtider på 44-47 minuter (6:35-7:00/km). Stannar klockan redan efter 42 minuter har tempot varit för högt.

Hittills har det heller aldrig hänt att jag gått för fullt ett helt varv, som börjar med ”gåbacken” uppför den gamla soptippen och sedan inbjuder till lugn och skön löpning i bästa BUS-anda genom skogen, förbi fåren, längs havet, över ängen… Finns oftast ingen anledning att stressa, varken på tävling eller träning.

Idag började jag med 6:17 uppför tippen och 6:22 genom skogen – aningen i snabbaste laget om det hade varit ett riktigt BUS – för att sedan öka på i stegen: 5:43, 5:34, 5:17 och så 5:26 över den knöliga ängen, vilket innebar att klockan stannade på 38:16.

Det kändes som en oväntat snabb tid, som kanske rent av kunde vara PB på varvet. Och mycket riktigt, när jag kommit hem gjorde jag en snabbkoll i träningsdagboken och kunde sedan konstatera att jag persat med 9 sekunder utan att ens försöka eller veta om att det fanns en tid att slå.

Nu är jag ju inte i toppform, men en eller ett par minuter till borde det nog att gå att plocka i sommar om det skulle behövas. Annars går det ju bevisligen bra att ta det lugnt…

RunTobyRun!

KURIOSA:
Som jämförelse kan nämnas att jag på fjolårets BUS sprang fem varv (33.5 km) med ett snitt på 6:45/km. Mina tre första kilometertider var 7:56, 7:30 och 7:10, men då var det rätt trångt med över 200 löpare uppför tippen och genom det första sköna skogspartiet.

Bilden ovan är från min första provspringning av banan, den 16 juni 2018 och skarpsynta BUS-löpare noterar kanske att den inte stämmer riktigt med det officiella varvet. Den gången var det nämligen ett vägarbete uppe i högra hörnet, som tvingade oss till en annan väg runt kvarteret. Vi kunde inte heller springa in på fotbollsplanen, som är start- och målområde för Backyard Ultra Sydkusten. Första varvet gick den gången på 42:12, andra på 38:24 (som varit rekord tills nu) och det tredje på mer lagom 44:47.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

arton + 10 =