Sydkusten marathon VI

Ett trettiotal löpare samlades i morse vid Falsterbo fyr för att ta sig an kuststräckan mot Smygehuk – vi talar om Sydkusten marathon, Sveriges kanske vackraste mara!

Egentligen är Sydkusten marathon ett ”gerillalopp” som kan springas när som helst under året men de senaste åren har ”Mr. Sydkusten”, Fredrik Davidsson, bjudit in andra löpare till ett event runt årsdagen för att springa sträckan tillsammans. Det blir ju roligare då!

Ett trettiotal löpare hade hörsammat hans inbjudan och stod redo vid fyren klockan 9. Ytterligare några valde att starta lite tidigare för att komma iväg innan det blev för varmt och därmed undvika risken för att behöva springa hinderbana över sandslott och treåringar längs Kämpingestranden. Längre österut väntade ett annat gäng på att hoppa på och springa sista biten.

Själv hade jag sedan länge bestämt mig för att kliva av i Trelleborg, efter två tredjedelar av loppet och det är en del av tjusningen med loppet, man gör det till sitt efter sina önskemål: spring snabbt, jogga eller gå, håll dig till vägarna eller sök dig ner på strandstigarna eller strandremsan för att hålla dig så nära vattnet som möjligt. Du bestämmer! Det enda som krävs för att du ska ta en plats i loppets ”hall of fame” är att du tar dig hela vägen till Smyge och att den avklarade sträckan blir minst 42.2 km.

Fotograferade starten till ett kommande reportage och gav mig sedan i väg, fem minuter efter klungan. Dagens taktik var att köra Run-Walk-Run med fyra minuters löpning och en minuts gång.

Första milen gick på drygt 1.03 vilket innebar att jag tamjade broöppningen vid Falsterbokanalen perfekt och kom fram lagom när trafiken släpptes på igen. Några kilometer senare var det dags för toastopp, vilket jag så när som på några sekunder lyckades pricka in under intervallen för gångvila.

Cirka 13.5 km – ingen hinderbana i dag.

Sen fortsatte det österut: längs Kämpingestranden, som i dag var rejält socialt utglesad (till skillnad för några veckor sedan då det var äckligt knökfullt överallt), genom den fina beteshagen, fiskeläget Skåre och vidare förbi Trelleborgs golfklubb in mot Trelleborg.

Jämfört med tidigare pass längs sträckan valde jag nu delvis nya spår – först den västra stigen längs Falsterbokanalen (istället för den östra, som är något bredare och mer lättsprungen) och sedan stigen in i Skåre som jag missat två gånger förut för att det varit högt gräs eller säd. Valde även strandstigen ut ur Skåre för att slippa springa så mycket på asfalt, blir ju en del av den varan ändå när man ska runda golfbanan. Nej, jag vågade inte ta risken och springa längs vattnet… Är knappast hälsosamt att få en golfboll i huvudet!

Med dryga tre kilometer kvar till Trelleborg började det ömma lite under högra hålfoten. Antar att det hade gått bra att springa resten av sträckan men valde att sejfa och gå sista biten. Fram till dess låg jag på 6:45/km i snitt, i och med gången på slutete landade jag totalt på 7:04. Helt okej, det är ju inte precis något salsgolv att springa på!

Summerar jag dagen så var det ändå mitt längsta pass i år och juli har varit den bästa träningsmånaden på länge så det går framåt. Samtidigt är jag faktiskt lite glad över att ”slippa” springa Berlin marathon om två månader – nu får jag ju ett helt extra år på mig att komma i form! 

Har skrivit det förr, men gör det igen: har du inte testat sträckan längs sydkusten? Gör det! Ett tips är att göra det i tre etapper, som jag gjorde 2017.

RunTobyRun!

Cirka 8 km.
Cirka 13 km.
15 km – skön löpning
21.1 km – halvvägs till Smygehuk (om man orkar springa hela vägen)
Bra löpväder för att vara i juli, kunde möjligen varit ett par grader svalare. Men skönt att slippa motvind i mulen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

20 − 4 =