När Trafikverket gräver av spåren – testa att kuta!

Gör som ”Forrest Gump” och spring – ja det är Trafikverkets glimten-i-ögat-uppmaning till oss pendlare när järnvägssträckan Malmö-Lund stängs av nästa vecka. Så jag bestämde mig för att testa!

Sträckan mellan Malmö och Lund är inte bara en av Sveriges mest trafikerade, det är också ett nav som påverkar all annan trafik i syd – mot Köpenhamn, Helsingborg/Göteborg, Småland, Blekinge och norrut.

Nästa vecka stängs spåren av för att Trafikverket ska kunna bygga ut till fyra spår istället för dagens två. Information om planerna gick ut redan förra sommaren, men det skulle inte förvåna mig om det står någon på perrongen på måndag och svär för att hen missat hela grejen och då blir det kanske inte så skoj att försöka få plats på någon överfull ersättningsbuss.

Avstängning på motorvägen 2018 (länk till filmen: nederst på sidan)

För övrigt tycker jag att Trafikverket ska ha en stor eloge: vid den här typen av avstängningar brukar informationen inte bara vara tydlig och omfattande utan även snygg, underfundig och kul.

2018, när samma projekt behövde knipsa av motorvägen utanför Alnarp, gjorde verkets byrå en snygg travesti på öppningsscenen i filmen Falling Down, där Michael Douglas rollfigur flippar fullständigt efter att ha fastnat i en bilkö. Den här gången har man plankat den briljanta filmen Forrest Gump:

Ur årets informationsfilm (länk till filmen: nederst på sidan)

”Och då tänker jag springa. Springa som vinden”, konstaterar ”Forrest” innan han rättar till kepsen och ger sig av längs perrongen i den gamla delen av Malmö C – vilket ju inte fungerar på riktigt eftersom det inte går att komma ut just den vägen som han tar i filmen. Men det gör sig förstås bra på film med det vackra bågformade taket som bakgrund:

Vänd, Forrest, vänd! Snart tar det stopp!

Så frågan för dagen är hur lätt eller svårt är det då att springa istället för tåget?

Ja, för det första är det ju både svett- och tidskrävande så att springa åt båda hållen samma dag går bort, speciellt om man måste kånka på ombyteskläder eller en jobbedator . I mitt fall handlar det dessutom om att jag får hoppa på tåget i vilket fall, i och med att jag bor några stationer söder om Malmö.

Löpvägen är det ungefär 19 kilometer mellan stationerna och på denna relativt korta sträcka hinner man passera inte mindre än tre kommungränser. Bara en sån sak!

Valde att börja testet i Lund och springa från fel håll (jämfört med ”Forrest”) eftersom det – trots allt – är lättare att springa hem än till jobbet och ha en tid att passa. Plus att det är bra om man hinner duscha först… Nackdelen med att springa hem på eftermiddagen är förstås att det är mycket varmare då – runt 28 grader idag men tack och lov lite fläktande motvind ute på slätten…

Redan efter några minuter passerade jag Lunds senaste turistattraktion, den lilla mus-skivbutiken signerad kollektivet Anonymouse, som gjort Malmöbor och Lundensare glada med sina sinnrika, fiffiga och framför allt välgjorda installationer.

Så välgjort! Kolla Abbey Road! Och Dark Side of the Cheese…

Efter kommungränsen är det varmt. Riktigt varmt. Det är först framåt fem-sex kilometer, i höjd med Hjärup, som det bildas lite små partier av skugga av de träd som kantar cykelvägen. Tänker, att här är det nog inte så skoj att kuta i december när det blåser som sjutton och regnar på tvären.

Efter knappt en timme i bra tempo (i alla fall sett till värmen) passerar jag 10 kilometer och bron över E6:an. Sedan går det av bara farten i ytterligare en halvmil innan det börjar bli segt. riktigt segt, i höjd med Segevångsskolan i Malmö. Efter 16.5 är jag riktigt trött – men som en räddande ängel dyker den upp: GB-clownen! Går in i en skeppshandel (!) och köper en Dajmstrut och får sedan tillräckligt med energi för att klara mig fram till Malmö C.

Tåget tar typ 13 minuter – detta tog ganska exakt två timmar. Och lär inte vara något alternativ nästa vecka utan det blir till att jobba hemma eller försöka ta bilen någon dag. Problemet är att det lär väl alla andra också göra, så frågan är var det går att parkera…

Till sist: hur kul var då dagens sträcka på en skala mellan ett och tio? Tja… fyra kanske, möjligen fem men långt ifrån samma upplevelselöpning som i Skanör häromdagen.

RunTobyRun!

Första kommungränsen
Längst bort i bild kan man ana den del av motorvägen som grävdes upp 2018.

Fotnot:
Om du missat informationsfilmerna kan du se dessa på bland annat Facebook (Trafikverkets konto Fyrspåret Malmö-Lund)).

”Falling Down” – HÄR

”Forrest Gump” – HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

sexton − 15 =