En fantastisk träningssommar

Hammars backar (mellan Ystad och Kåseberga)

Med några timmar kvar av september är det dags att sammanfatta en fantastiskt bra träningssommar, både vad gäller upplevelser och träningsmängd.

Ja, det har rullat på väldigt bra i sommar – om man bortser från midsommarveckan då tempen plötsligt stack upp mot 40 grader och jag blev tvungen att isolera mig på min kammare. Tack och lov släppte febern lika fort som den kom, men det var ändå tillräckligt för att dottern skulle börja kalla mig ”Pandemin” och det kändes ju lagom kul. I alla fall då.

En snabbtitt i träningsstatistiken talar sitt tydliga språk. Det senaste kvartalet har varit mitt överlägset bästa sedan jag började träna regelbundet igen sommaren 2012. Under perioden har jag överträffat träningsmålet med inte mindre än 80 procent, vilket innebär en rekordstor peng i ”träningsbidrag” (1 krona per tränad kilometer) som denna gång går till Barncancerfonden.

Även på månadsbasis har det blivit rekord – här för jag statistik både över kalendermånad och träningsmånad (19/x-18/x, vilket beror på att jag opraktiskt nog började föra dagbok mitt i månaden). Juli, augusti och september är 1:a, 2:a och 10:a i statistiken medan de tre senaste träningsmånaderna är 1:a, 5:a och 6:a (av 99). Det innebär också att jag efter tre månader redan tränat mer än jag gjorde på hela hösthalvåret i fjol.

Men… statistik är till för att brytas och om jag kommer nu att börja lägga om träningen och springa lite mindre. Samtidigt borde jag ta mig i kragen och börja styrketräna igen… Sedan pandemin bröt ut har det bara blivit en handfull pass, men ska jag vara ärlig så har gymmet inte lockat… Detta har dock inte bara med Covid-19 att göra utan framför allt på att det fortfarande är rätt varmt ute. I dag var det rena sommarvärmen, när jag tog en kort lunchpromenad i den knotiga ””Trollskogen” utanför Torna Hällestad. Och då vill man ju förstås hellre vara ute än att gå in på ett gym!

Kilometerrekord i all ära, det är ändå upplevelserna som räknas och som får mig att må bra, både med och utan löparskor på fötterna. Och det har det blivit en hel del av denna sommar, vilket jag är jätteglad för! Här är ett axplock från sommaren. Alla bilder utom fem är tagna på Skåneleden. Kan du se vilka?

Och så blev det ju faktiskt ett lopp, i slutet av augusti: Lomma Backyard Ultra, där jag sprang fem varv – 33.5 km – vilket är mitt längsta pass i år. Hittills… En efterlängtad start och ett trevligt litet lopp!

RunTobyRun!

Fotnot: Av bilderna i kollaget är alla utom fem tagna längs Skåneleden. Det är den överst till vänster (Bohus Björkö), den vänstra i andra raden (Söderåsen – vi följde dock Skåneleden tillbaka ner från Kopparhatten till Skäralid) samt bilderna i nedersta raden (Böste, Habo/Lomma samt Månstorps gavlar).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

sexton − 8 =