Skåneleden: geggig runda förbi spökigt tv-slott

Geggigt på stigen, geggigt på vägen, geggigt på åkern, geggigt i hagen – ja, det finns säkert andra etapper på Skåneleden som gör sig bättre en blöt dag i december än SL2/12… Å andra sidan fick jag se massor av fåglar, sex hjortar och titta till ett ”spökslott” som alla julkalender-älskare känner till.

Dagens Run-Walk-Run startade vid fågeltornet utanför Silvåkra, som kändes betydligt gråare och blötare idag än när jag var här senast, i slutet av juli:

21 juli (dagen då jag äntligen kom upp på plus i träningsstatistiken, jämfört med mitt mål)

Planen för dagen var att följa etapp 12 en dryg mil norrut till nästa ”växlingspunkt” med intervallerna 4/1 (fyra minuter löpning, en minut gång) så jag gav mig av norrut längs den gamla banvallen. Löpningen första biten, upp till Harlösa, är inte särskilt utmanande, men fungerade perfekt som uppvärmning.

Harlösa låter kanske inte så stort – och det är det inte heller, men kändes faktiskt betydligt större än vad jag minns från när jag var liten. Då kändes det som en sån där klassisk vildavästernstad med fyra gator som möts i ett kors, en gammal stationsbyggnad och några eternithus med skyltar som ”spannmål”. Men kanske blandar jag ihop det med någon annan ort på den skånska bystan… Oklart vilken. Hursomhelst kan jag inte säga att jag tycker att Skåneledens lilla omväg in genom Harlösa city tillförde något utan så fort jag kom ut ur samhället blev det roligare – även om det var i form av en lång, seg uppförsbacke med slipprigt underlag. Och slipprigare skulle det bli…

Marken intill bäcken var minst sagt blöt och kläggig. Och jag som avskyr att bli blöt om fötterna…

Efter kyrkan, som ligger uppe på en kulle, går Skåneleden ner i en liten dalgång där den följer en bäck genom några kohagar. Där nere var det väldigt blött och klafsigt och sedan tog det plötsligt stopp i form av ett nytt elstängsel som inte stod på samma ställe som ”klättertrappan”, så jag valde att inte leka med strömmen utan fortsätta längs landsvägen istället. Tyckte inte allt för synd om mig själv eftersom det var både mer lättlöpt och torrare om fötterna… Dessutom hade jag ju bättre utsikt ner över dalgången.

Fortfarande vackra färger i skogen.

Efter en rolig runda i skogen, som gick på en smal stig längs ett viltstängsel, kom jag fram till den lilla byn Hjularöd, vars slott är mer känt som ”Greveholm” i julkalendrarna från 1996 och 2012. Här har funnit slott sedan 1300-talet men det nuvarande, med sitt karaktäristiska runda torn, uppfördes i slutet av 1800-talet av kammarherren Hans Toll.

I julkalendern 1996 visade det sig att tornet i själva verket innehöll en gömd rymdraket, som väntade på att föra tillbaka prinsessan Dioda till sin planet. Vilket förstås löste sig till slut, men inte tack vare några vuxna (mammor och pappor i julkalendrarna brukar inte vara de klipskaste av människor utan snarare ha hög töntfaktor, oförmögna att rädda världen – eller julen). Vilken tur att det, i sådana här sammanhang, alltid dyker upp barn som fattar allvaret – i detta fallet Ivar, Lillan och Melitta, med viss hjälp av två busiga men i grunden snälla spöken.

Blött och kläggigt även på vissa av vägarna. Vändpunkten ligger i skogsbrynet.

Efter Greveholm, förlåt Hjularöd, fortsatte jag sedan in i ett nytt, klafsigt skogsparti och över en åker innan jag så småningom nådde vändpunkten. Tog sedan en något annorlunda väg tillbaka för att komma upp i mina planerade 21.1 km. I och med detta uppnådde jag två mål:

  • att greja en halvmara innan nyår som kompensation för mitt inställda VM i Polen i oktober (då jag ändå hade ont i ryggen) samt
  • ett nytt års-träningsrekord – med 200 meters marginal över det jag kom upp i 2016. Fast ska jag vara ärlig hade jag det året betydligt högre andel löpning, i årets total står löpningen bara för cirka 70 procent av sträckan, resten är i form av powerwalk i bra tempo. Funkar bra det också, som komplement!

RunTobyRun!

FLER ETAPPER FRÅN SKÅNELEDEN – BILDGALLERI

Efter Harlösa sjönk farten i en lång, seg och framför allt kläggigt hal uppförsbacke.
Hjularöd/Greveholm ligger ungefär ”klockan 2” i bilden.
Plötsligt var de bara där.
Firar nytt träningsrekord för ett kalenderår – med 200 meters marginal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

elva − ett =