Toby tipsar 3: sätt många mål!

Sätt inte bara ett mål för året – utan många! För ju fler mål du har, desto mer ökar också chansen att fylla på med massor av boost!

Veckans tips: boosta dig själv!

Mitt tredje och sista tips riktar sig i första hand inte till dig som springer 10 mil i veckan, nosar på att göra maran under 3 timmar eller har disciplinen att följa ett träningsprogram 12-16 veckor inför ett viktigt lopp. Nej, idag riktar jag mig snarare till dig som har en lite mindre träningsmängd och kanske inte springer lopp så ofta:

Sätt många mål.
Ju fler desto bättre!

Tidsmål är lätta att checka av – men det kanske finns andra spännande mål att sikta in dig på?

Målen i sig behöver inte vara särskilt märkvärdiga eller bygga på djupare vetenskapliga studier utan helt enkelt vara ”steg på vägen” som passar till din träning och den nivå du befinner dig på. Här är några exempel:

  • Att för varje planerad runda springa lite längre än du planerat – till nästa lyktstolpe och tillbaka, ett extra varv runt kvarteret eller en extra kilometer. Gärna i samma tempo! Sätter du detta i system kommer det dessutom att göra skillnad i träningsdagboken; springer du två pass i veckan och lägger på 1 kilometer varje gång blir det drygt 10 mil extra på ett år!
  • Har du ett långlopp som huvudmål under det närmaste halvåret eller året? Nöj dig då inte med att ”bara” ha den där halvmaran eller maran som mål utan sätt tydliga delmål på vägen, exempelvis att springa 10, 15, 21 eller 30 kilometer i ”racetempo” vid bestämda datum fram till det stora loppet. Sätt tidsmål som du har chans att nå men som inte kommer gratis utan kräver att du tar i lite extra, som om det hade varit ”på riktigt” i ett lopp. Nog så viktigt i Coronatider när det knappt finns några testlopp för att stämma av formkurvan utan de mesta förberedelserna får ske på träning.
  • Tidsmål är inte allt, men fungerar förstås på vissa av oss. Springer du milen på 53 minuter? Ja, då kanske det är frestande att försöka komma under 50. Men beta av 52 och 51 först så blir målen mer realistiska och lättare att nå! Om du däremot enbart har 50 minuter som mål – och stannar på 50:20 – så finns det alltid en risk att du omedvetet fokuserar på att du missade målet. Fast det i själva verket var jäkligt bra jobbat! Med tydliga delmål undviker du förhoppningsvis att gå i den fällan!
  • Att sätta roliga mål kan också innebära att du ”tänker utanför boxen”. Varför inte överraska dig själv en gång i månaden och låta en kompis välja tid, plats och upplägg för träningspasset? Kan bli hur spännande som helst!

Varje gång du klarar dina mål fyller du på med den härliga känslan av att vara på rätt väg med din träning. Det är lite som den berömda ”piskan eller moroten”, men där du gör moroten till en positiv piska som för träningen framåt. Och ju mer morötter, desto lättare blir det också för dig att ta i när det verkligen behövs på det stora loppet.

I grunden handlar det förstås om att ”lura” hjärnan att inte slå sig till ro med att vara på en viss nivå. Egna mål är förstås bra, men det finns förstås även andra sätt att boosta. Använder du en träningsapp som RunKeeper eller Gamin Connect brukar det finnas inbyggda belöningar i form av medaljer eller märken, som påminner dig om du sprungit längre eller snabbare än du gjort tidigare.

Garmin bjuder dessutom på att antal knäppa utmärkelser som ”Bus eller godis” eller ”Kinesiska nyåret”, där det är höjt i dunkel både att det finns ett pris att hämta och vad som krävs för att nå det. Den typen av ”märken” hade i alla fall jag klarat mig utan… Och märken för att ha sprungit en hel eller halv mara behövs inte heller – springer jag fyra mil har jag definitivt koll på det före klockan/appen…

Men visst kan det kännas uppfriskande att få en klapp på axeln för en ”stark start” när man tagit sig i kragen och tränat på nyårsdagen. Thank you, Garmin!

RunTobyRun!

PS. Efter ett antal powerwalkpass kunde jag i fredags äntligen pröva på att springa igen. Det blev 4.8 kilometer längs ”Krumeluren” i hyfsat lugnt tempo (5:51) utan att baksidan på högerbenet gjorde sig påmint allt för mycket så nu är jag förhoppningsvis up and running igen.

Målet – för att koppla samman detta PS med dagens tips – är att springa 10 kilometer i långdistanstempo den 24/1 eller 31/1 för att sedan trappa upp med 15 kilometer i samma tempo under februari.

Årets första pass på snö – men inget ”märke” från Garmin denna gång…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

fyra + 11 =