Bokprojektet: upphovsrättslig hinderbana

Bokprojektet rullar på enligt tidsplanen – inte minst detektivarbetet att försöka få tag på alla fotografer för att få klartecken att använda deras bilder. Hittills har gensvaret bara varit positivt och det känns förstås jätteskoj!

Det är ju som det är – även om man fotograferar själv med mobilen (eller systemkamera som på bilden ovan från Färöarna) så är det svårt att ta bra bilder på sig själv ”in action”.

På de stora loppen tas ofta bilder, som är fria för löparna att använda efteråt för eget bruk, exempelvis på sociala medier – men det behöver inte nödvändigtvis innebära att man får publicera dem i bokform. Tryckt eller digitalt spelar ingen roll ur upphovsrättslig synvinkel, därför är det superviktigt att kolla bildrättigheterna i god tid så att man inte hamnar i domstol…

Har nu fått tag på alla fotografer utom två, såväl i Sverige som utomlands, och hittills har gensvaret varit fantastiskt. Jag har inte bara fått svar snabbt på mina mejl utan även fått positiva besked. Flera svarade att det låter som ett spännande projekt och önskat mig lycka till, i ett fall skickade fotografen till och med en högupplöst bild utan kostnad för att det ska bli så bra som möjligt.

I väntan på de sista svaren är det nu dags för ytterligare ett korrektur…

RunTobyRun!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

8 + 1 =