20/21: bästa träningsåret hittills!

Mitt nionde träningsår blev det överlägset bästa – sett till mängd och längd – men också det märkligaste eftersom det i hög grad färgades av den pågående pandemin.

Nej, det blev inte som vi hade förväntat oss. Eller hoppats. I stället för att ebba ut tog pandemin ny fart i höstas med en andra våg som blev ännu värre än den första.

Själv har jag haft tur och lyckats hålla mig viruset, men det är tyvärr allt för många som mist nära och kära och med respekt för dessa kan jag inte sucka och gnälla över inställda lopp eller utlandsresor.

Mellan Skanör och Ljunghusen.

Samtidigt är jag väldigt glad över att det är just löpning jag lägger min tid på. Ensam längs vägen är risken att bli smittad minimal, dessutom är jag övertygad om att träningen hjälpt mig att må bra – både mentalt och fysiskt – och motverkat de belastningsskador som lätt kan uppstå när kontoret flyttar till sovrummet och man inte sitter lika bra under alla dessa hundratals timmar framför Skype och Teams.

Den dagliga bonusmotionen upp och ner för trapporna på jobbet – runt 1 000 trappsteg – har förstås varit svår att ersätta hemma, men i gengäld har jag kunnat utnyttja ”pendeltiden” till att träna, exempelvis genom att schemalägga träning på lunchen och därmed utnyttja den ljusa delen av dygnet. Dessutom skönt att ha träningen avklarad innan det blir kväll!

Lomma Backyard Ultra 2020

Under året blev det i alla fall ett lopp, trevliga Lomma Backyard Ultra i augusti. Men i brist på lopp har jag kunnat lägga upp träningen annorlunda. Det har blivit rekordmånga pass men ofta kortare rundor i lugnare tempo – en i mitt tycke bra mix av löpning, run-walk-run och powerwalk. Jag har hållit mig frisk och skadefri och när jag nu gör bokslut över mitt nionde träningsår kan jag konstatera att jag slagit alla tidigare ”träningsrekord” avseende mängd och längd:

 • Bästa träningsåret (med över 40 mils marginal!)
 • De två bästa träningshalvåren
 • Fyra av de fem bästa träningskvartalen
 • Sex av de nio bästa träningsmånaderna

Jämfört med träningsmålet (10 pass/100 kilometer per månad) har det gått alldeles fantastiskt bra:

 • Mer än dubbelt så många pass: 254 (gymmet ej inräknat)
 • Sammanlagd sträcka ökade också rejält, med nästan 55 procent, till 1856 km.
Ronneby

En annan förklaring till att det gått bra är nog att jag blivit bättre på att gå regelbundet på gym, vilket bör ha gett mig en bättre grundstyrka, vilket i sin tur minskar risken för skador. Jag har ju egentligen aldrig gillat gym utan sett det mest som rehab – och så fort jag mått bra igen så har jag börjat fuska. Den här gången gjorde jag några månaders uppehåll förra sommaren, men tog upp träningen igen under hösten och känner att jag mår bra av det, framför allt i ryggen. Nu gäller det bara att hålla i och hålla ut – även på gymmet!

Det låter väldigt bra, när jag skriver detta, men allt är förstås inte frid och fröjd… Som så många andra har jag lagt på mig några extra pandemikilo runt midjan, vilket gör att vågen stadigt ligger och balanserar runt tresiffrigt. Nu senast stannade den på 99.9 kilo – vilket ju gör att livet känns betydligt lättare än när den passerar 100.

Håller nu alla tummar för att BUS (Backyard Ultra Sydkusten) blir av i juli, sedan är jag anmäld till Göteborgsvarvet i september (som skulle gått i maj) och årets stora utmaning: Berlin Marathon. Om det nu blir något… Vid det här laget har vi lärt oss att inte planera för mycket…

RunTobyRun!

PS. Är du ny som läsare? Då kanske du undrar varför träningsåret tar slut mitt i juni? Jo, det har att göra med att det var den 19 juni 2012 som jag tog upp löpningen igen efter 16 års uppehåll. Men för enkelhetens skull för jag även statistik för kalenderår…

1 kommentar

  • Christina20 juni, 2021 kl. 14:34
  • Svara

  GRATTIS till bästa träningsåret! Och tack för alla fina bilder du lägger ut tillsammans med texterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

12 − nio =