Syndens näste, prästens badkar och Stens alla huvuden

Gårdagens långpass på Österlen, längs Skåneleden från Vitemölla till Simrishamn, innebar både stor variation och en stor dos naturupplevelse!

Strax efter Vitemölla passerar man åsryggen som döljer syndens näste – Kiviks marknad – som återuppstått i år efter fjolårets pandemistängning. Köerna ringlade långa på väg 9 när jag åkte upp, trots att dagens marknad inte lever upp till sitt gamla rykte med stripptält, fylla och så den legendariske William Arne och hans dödsryttare i motorcirkusen. Det var helt enkelt bättre förr, suckade en gammal kompis på Facebook efter att ha besökt marknaden.

Naturen skiftar ständigt längs sträckan – vid norra ingången till Stenshuvuds nationalpark möttes jag exempelvis av en trollsk skog av jättetujor – western red cedar på engelska – innan det är daga att börja klättringen upp mot Stens tre huvuden.

Någon sade mig häromdagen att leden går runt Stenshuvud. Det gör den inte… Men det var bra att jag kom den norra vägen upp eftersom den är den brantaste och stenigaste, så att jag fick det jobbigaste uppför och kunde springa utför tämligen obehindrat.

Utsikt från Stenshuvud

Klippformationen Prästens badkar missade jag men inte glasskiosken i Vik, som kom som på beställning. Inte var dag man handlar glass med självservering – tack Swish!

Sista halvmilen efter glassen började det gå tungt, trots att jag körde Run-Walk-Run. Kan bero på solen eller att underlaget blev allt sandigare och fästet sämre. Så där blev det lite mer walk än planerat. Nådde i alla fall Simrishamn efter 23.5 kilometer och får vara nöjd med dagen. Förutom att orken tröt på slutet var där bara ett minus och det var att uppmärkningen av leden kunde varit bättre. På flera håll var det glest och ledde till gissningslek.

RunTobyRun!

Mer om mina etapper längs Skåneleden

Dagens etapp i blått – längs kusten mellan etapp 19 och 25.
Glasspaus i Vik
Lustig formation söder om Baskemölla
Norr om Tobisvik
Gamla bron intill campingen vid Tobisvik/Tobisborg

2 kommentarer

    • Christina28 juli, 2021 kl. 14:01
    • Svara

    Självservice av glass! Vilken grej! Fina bilder! Och bra jobbat.
    Christina

    1. Ja, glass och dricka (typ Ramlösa). Visade sig så småningom att hon som hade kiosken inte var mer än 10 meter bort, i alla fall när jag var där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

11 − 3 =