Nästa söndag firar jag triumfens ögonblick!

Var lugn – jag har inte drabbats av hybris och övertro på mig själv inför Berlin Marathon nästa söndag utan det handlar om världens bästa löparfilm, Chariots of Fire.

Den 26 september är det nämligen exakt 40 år sedan Triumfens ögonblick (Chariots of Fire) hade svensk premiär. Filmen belönades året därpå med fyra Oscar, däribland årets bästa film, och var nominerad till ytterligare fyra statyetter,

Den här filmen är och förblir en av mina absoluta favoriter – oavsett genre – och den i särklass bästa spelfilm jag sett om löpare. Än i dag får jag gåshud på armarna av att se den ikoniska öppningscenen, där de vitklädda löparna springer i vattenbrynet till Vangelis’ suggestiva musik (även den Oscarsbelönad).

Det är vackert, välspelat och så välgjort in i minsta detalj, även återskapandet av olympiaden 1924. Att den dessutom är based on a true story gör knappast filmen sämre! Huvudpersonen Harold Abrahams, som vann 100 meter på 10.6 sekunder, var för övrigt den förste europé att vinna olympiskt guld på distansen. Han dog 1978.

Till Berlin Marathon ska jag försöka ta med mig Abrahams’ fokus på mållinjen, som man aldrig får släppa bara för att det börjar ta mot – då blir det bara ännu värre att ta sig i mål.

RunTobyRun!

BILDER FRÅN FILMEN (YOUTUBE)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

2 + sju =