PARKRUN #132 – ytterligare ett steg framåt

220226
MALMÖ RIBERSBORG PARKRUN #132
27:07 (5:25/km)


Malmö bjöd på ännu en frusen morgon, med rimfrost i gräset vid de stora dammarna längs ”Ribban” men så fort solen började värma blev det riktigt skönt löpväder – en utflykt som slutade med att jag sänkte mitt årsbästa på halvmilen för åttonde gången i år.

Och visst – det är kul att sänka sitt årsbästa med ytterligare 34 sekunder (även om det fortfarande är långsamt) – men det viktigaste med mina Parkrun är inte resultaten i sig utan att komma ut bland andra löpare en lördagmorgon och få lite loppkänsla. Det är förstås extra kul när det går åt rätt håll, som det gjorde i går, men då tänker jag inte bara på resultatet utan framför allt på att det nu kändes betydligt lättare att springa än det gjorde för två veckor sedan. Då var det segt…

Överlag har det varit två bra träningsveckor sedan dess. Förra helgen blev det ett längre pass om 10+2 kilometer, vilket resulterade i väldigt ömma fötter samma kväll och dagen därpå. Men det gick tack och lov över… Därefter blev det två lugnare pass som RunWalkRun och förhoppningsvis kan jag avsluta februari med en tvåsiffrig runda i morgon. I så fall kommer jag – faktiskt – att nå mitt träningsmål om 100 kilometer/månad för första gången sedan oktober. Därefter har det blivit ynkliga 50.5, 23.2 och 51.9 kilometer, vilket ju också förklarar varför jag kämpar med formen.

Kul kuriosa om Parkrun: jag älskar ju deras lätt nördiga resultatbank, där man förutom ”åldersindex” kan jämföra tider på alla möjliga sätt. Noterar bland annat att jag varit topp-tre i min åldersklass (50-54) vid samtliga sju tillfällen: en förstaplats, fem andraplatser och en tredjeplats. Det är alltid lika roligt att öppna resultatmejlet efteråt och se att det blev en ny pallplats – men med lite källkritik noterar man snabbt att där inte står hur många andra som sprang i klassen utan det måste man gå in på resultatlistan och kolla. Där framgår det att det som mest varit sex andra löpare i klassen VM50-54 samt att min förstaplats och två av andraplatserna bärgades när det inte var fler som sprang. Men skitsamma, det räknas väl ändå som pallplats? (haha)

Det känns skönt att ljuset återvänder, värmen likaså och i går eftermiddag var det riktigt vårigt i luften. Snödroppar och vintergäck kantar rabatterna, koltrastarna ränner runt och pickar i trädgården och bygger väl bo någonstans – trots att detta är katternas jaktmark. En snabb titt i almanackan vittnar om att det nu bara är fem veckor kvar till Berlin halvmarathon. Frågan är hur många långpass jag hinner klämma in till dess – och hur mina hälar kommer att må efteråt?

Häromdagen lade arrangörerna ut en bild på årets medalj på Facebook (bilden nedan), ett tjusigt skrammel som jag nu lagrat på näthinnan som morot under den kommande träningspass och när det ömmar efteråt. Men även detta går åt rätt håll så jag är faktiskt optimistisk.

Lika optimistisk är jag inte när det gäller situationen i Ukraina. För jävligt! När pandemin äntligen verkar tappa sin kraft har vi återigen påmints om att det finns viktigare saker i världen än att springa lopp.

Läste på Facebook att 541 ukrainska löpare är anmälda till årets Berlin Marathon – oklart hur många som skulle ställt upp på halvmaran – många av dessa riskerar nu liv och hälsa, att tvingas överge sina hem eller kallas in som soldater i kampen mot jätten glufs-glufs. Har du en slant över, om än bara några tior eller en hundralapp, skicka den till någon av de organisationer som gör allt de kan för att få fram hjälp till det ukrainska folket. De behöver all hjälp de kan få!

RunTobyRun!

3 kommentarer

 1. WOW! Men ge mig lite kött på benen: Vad är Park run, finns inget här hos oss i alla fall:) Tanken är?

  1. Hej!

   Parkrun är en avslappnad form av lopp på
   lördagar där man springer eller går 5 km, får tid reggad om man vill men det är inget måste. Första gången jag sprang funderade jag en del på om jag skulle räkna det som lopp eller träning eller formkoll. Och så har de ett lätt nördigt resultatsystem (för den som vill). Läs mer här: http://runtobyrun.se/2019/06/01/parkrun-traning-eller-tavling/

   Parkrun finns numera över hela världen varav ett tiotal platser i Sverige. Alltid lördagar 0930:

   https://www.parkrun.se/

   1. Och det är gratis, krävs ingen föranmälan utan man kan bestämma sig samma morgon utifrån väder och dagsform.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

arton − sjutton =