Fritt fram att spöa Prinsen!

Kanske blir det ett bra löpår – trots allt?
Ja, i takt med att fötterna faktiskt börjar må bättre så växer optimismen och jag har till och med anmält mig till fler lopp, däribland danska Royal Run den 6 juni.

Royal Run är inget jippo utan är precis vad det heter – ett lopp där du har möjlighet att ta rygg på kronprins Frederik och sedan bräcka honom på slutet med en monsterspurt precis nedanför slottsbalkongen där mamma Drottningen står och vinkar. Men om han inte orkar svara när du lägger in spurtväxeln är det fullt begripligt – han har förmodligen sprungit betydligt längre än vad du har…

Royal Run såg dagens ljus 2018 som en del i kronprinsens 50-årsfirande, med lopp i fem danska städer från norra Jylland till Köpenhamn. Den blivande 50-åringen sprang själv en engelsk mil i Aalborg, Aarhus, Esbjerg och Odense innan han avslutade med 10 kilometer på hemmaplan. Respekt.

Benen var stela sista fem, erkände han i danska TV2 efter att ha sprungit i mål på 57 minuter. Men då hade han alltså egentligen sprungit 16.5 kilometer utspritt över dagen och hunnit stelna till mellan varven. Förra året gick det betydligt snabbare, 48:51, men då sprang Frederik inte på lika många platser utan nöjde sig med två ”milar” i Sønderborg och Odense innan han avslutade på hemmaplan. Respekt.

Egentligen var det väl meningen att det bara skulle bli ett Royal Run, 2018, men loppet blev så populärt att det har blivit ett årligt arrangemang . Förra året kom inte mindre än 79 000 löpare till start, vilket också innebar en ansenlig summa pengar till en välgörenhetsorganisation.

I år kommer kronprins Frederik att springa i tre av städerna (Aalborg, Aarhus och Köpenhamn) medan kronprinsessan Mary ställer upp i Kolding och Næstved. Det blir även ett lopp på Bornholm, dock utan kungliga löparskor på startlinjen.

Själv satsar jag på 10 kilometer i Köpenhamn – återstår att se om jag orkar ta rygg på prinsen och hans kompisar från P.E.T (danska säpo). Oavsett tycker jag att det är coolt att han inte bara står bredvid och tittar på, eller hoppar in som prisutdelare, utan att han faktiskt är med och svettas, som en i gänget. Detsamma gäller numera även Mary och deras tre barn. Respekt!

RunTobyRun!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

8 − fem =