BERLIN: överpresterade och fick revansch!

# 71 – 220403
Generali Berliner Halbmarathon, 21.1 km
2,10:15 (6:10/km)


Ingen vidare tid – men helnöjd ändå med dagens insats på Berlin halvmarathon för efter vinterns strul med hälarna var detta onekligen ett fall framåt!

Det har varit en minst sagt krokig väg till dagens halvmara, med först ett ofrivilligt träningsuppehåll och sedan 3,5 månaders kamp för att försöka få tillbaka orken och tempot. Till råga på allt fick jag inte flyga ner som planerat i fredags för att jag hade med mig fel pass till Kastrup… (se föregående inlägg).

I höstas, när jag hade min misslyckade mara just här i Berlin, insåg jag att jag gick för mycket dagarna innan loppet. Så den här gången försökte jag hålla stegen nere. Men trots att jag inte gjorde så mycket mer än att ta mig till Expon på Tempelhofs kultiga gamla flygterminal blev det ändå över 13000 steg i går.

I morse hann det bli 4500 steg fram till startlinjen, varav mer än hälften inne på startområdet så det var rätt trötta fötter. Detta trots att denna gången var tunnelbanan vid Brandenburger Tor öppen, nära insläppet, till skillnad mot under maran i september, då det blev en lång, lång promenad från Potsdamer Platz innan och efter loppet.

Det var fortfarande krav på munskydd inne på Expon och start- och målområdet vid Riksdagshuset.

Den stora frågan för dagen var hur mycket kläder man skulle ha på sig. De senaste nätterna i Berlin har bjudit på minusgrader och en timma före start kom det faktiskt några pyttesmå snöflingor. Jag klär ju alltid pä mig för mycket, i alla fall kändes det så när solen tittade fram – men så fort vi hamnade i skugga och mötte den iskalla vinden var det rätt skönt att ha den där extra tröjan.

Genrepet i onsdags (10.5 km) lovade ju gott, å andra sidan hade jag inte tränat något längre pass än 16 kilometer i år, dessutom som Run-Walk-Run, så jag vågade inte hoppas på för mycket. Jag vill få till en runda i jämnt tempo och springa in under 2.15, utifrån det tempo jag höll på genrepet, men var beredd på att kanske få gå lite på slutet och i värsta fall ta mig i mål runt 2.30.

Men jag orkade hela vägen och noterade en klart bättre tid än jag hoppats på: 2.10 – trots att jag varken hade klocka på mig eller sprang med farthållare. Kände att jag hade ett lugnt och stabilt tempo från början – dessutom visste jag att så länge jag inte blev kappsprungen av 2.15-farthållaren så hade jag en chans att nå mitt tidsmål. Hade en liten trötthetsdipp vid 12-13 kilometer men det löste sig.

Och gissa om jag blev förvånad, ett par kilometer före mål, när jag höll på att hinna ikapp en snubbe mef 2.00-flagga på ryggen. Men han måste haft något strul längs vägen – antar jag – annars får han kanske inte så många fler uppdrag som pacer med tanke på att han oxå gick i mål på en tid runt 2.10

Den hör löparen bar hela Ukraina på sina axlar. Många andra hade valt blått och gult för att visa sitt stöd med det ukrainska folket.

Summa summarum är jag jättenöjd med insatsen (även om det var långt över 2 blankt, som jag vill komma under igen). Verkligen en skön revansch för min förra insats på Berlins gator! Noterade dessutom en negativ split och det är ju inte var dag – en klar boost!

Kan även rekommendera loppet – bra ordnat, en lättlöpt bana och gott om publik längs vägen. Fast det kunde varit några grader varmare…

Enligt uppgift var det över 330 svenskar med i loppet – ganska exakt 1 procent av startfältet – däribland elitlöparna David Nilsson och Hanna Lindholm som gjorde riktigt bra ifrån sig. Själv hörde jag bara två andra svenskar längs banan men såg och hörde desto fler danskar. Flera av dem var rätt högljudda i början…

RunTobyRun!

5 km: 31.41.
10 km: 1.02:08 (30:27).
15 km: 1.32:44 (30:36).
20 km: 2.03:43 (30:29)

Checkpoint Charlie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

5 × 1 =